Салатите и разядките преобладават в лятното домашно меню. Те присъстват ежедневно на трапезата, независимо дали ще ги хапвате отделно, ще ги ползвате за мезе към аперитива или гарнитура.
Повечето зеленчуци присъстват в салатите в свеж вид, а за разядките някои от тях може да са предварително изпечени. Разядките са много харесвани заради мекия си вкус и най-често се приготвят от тиквички, печени чушки, патладжани, домати, люти чушки и др.
Необходими продукти:
2 патладжана
150 г извара
100 мл. течна сметана
2-3 скилидки чесън
Пресен копър
Зехтин
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните, надупчете ги с нож, залейте ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята фурна за 30-35 минути.
След като са готови, ги оставете да поизстинат, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Сложете патладжана в купа и към него добавете всички останали съставки. Пасирайте добре и поднесете разядката охладена.
Сервирайте студената разядка от патладжан и извара поръсена с печени ядки, а край нея сложете няколко маслини и хрупкави тънки сухарчета. По желание поставете и резен лимон в чинията или украсете с парченца домат.
Напиши коментар