През лятото месните ястия обикновено остават на заден план, но все пак имат свое запазено място за семейните обяди през уикенда или за посрещане на гости. Класиката разбира се са пържолите с гъби. Днес ви предлагаме изпитана рецепта, която ви гарантира постигането на много крехки пържоли с невероятен аромат. Остава само да направите салатата и да изберете напитките за вкусната трапеза.
Необходими продукти:
4 пържоли – котлет или врат по избор
1 средна глава лук
200 г готварска сметана
200 г гъби - пресни или от консерва
Зехтин или олио
1 клонка прясна мащерка
Млян черен пипер
Сол на вкус
Малка бучка краве масло
150 мл. гъбен бульон или вода
Начин на приготвяне:
Запържете пържолите за кратко на силен огън в тиган, тавичка или друг съд, който да може впоследствие да сложите във фурната. Добре е да е по-широк, за да има разстояние между парчетата месо.
Извадете месото от тигана и на тяхно място сложете нарязания на дребно лук. Запържете го за няколко минути и сложете гъбите и парченцето краве масло. Гответе, докато и те се запържат за 3-4 минути, като разбърквате постоянно. Намалете огъня и добавете сметаната и бульона и бъркайте още 2-3 минути.
Върнете в ястието парчетата свинско месо и стрък мащерка като го накъсате. Завийте съда с алуминево фолио или захлупете с капак и го сложете в загрята фурна. Печете свинското с гъби и сметанов сос на 180-200 градуса за около 30 минути. Накрая поръсете с пресен магданоз или с нарязани пера от пресен лук.
Сервирайте пържолите върху канапе от задушен ориз или картофено пюре. Сложете на масата салата от пресни зеленчуци и налейте по чаша бира или хубаво вино.
Напиши коментар