Как да подготвим организма си за есента?

Ето кои храни са естествени пробиотици

Как да подготвим организма си за есента?

Напоследък стана модерно в социалните мрежи да се рекламират различни марки пробиотици, които струват скъпо и не винаги се усвояват от организма напълно. За щастие природата е изпреварила фармацевтичната индустрия и е успяла да създаде естествени продукти, чрез които тялото ни може да си набави необходимите количества полезни бактерии, а по този начин да получи и необходимата имунна защита на прага на новия сезон, който ще доведе след себе си и нова доза вируси.

В следващите редове ще ви предложим няколко лесно достъпни продукта, които не само са приятни за консумация, но и полезни за организма. Нека обаче първо разясним какво е значението на пробиотика и защо е толкова важен за здравето ни.

 

Що е пробиотик?

Повечето учени дефинират пробиотиците като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки вътрешния микробен баланс“. Тяхното влияние върху човешката физиология е огромно, тъй като от стомашно-чревния комфорт зависи и цялостното здравословно състояние на човека. Все по-голямо научно и практическо внимание се отделя на тази „невидима“ екосистема, която определя състоянието на болест и здраве при хората и при останалите живи системи.

 

Естествените пробиотици - здраве от природата

 

Както вече споменахме, ключът към здравето се крие в стомаха. Ето защо е изключително важно да разнообразите ежедневната си диета с някой от изброените продукти, за да се чувствате и изглеждате по-добре. Балансираното хранене е база, върху която се гради не само физическото, но и психическото ни здраве. А когато се чувстваме добре, няма как и да не изглеждаме добре.

  1.    Кисело мляко - то безспорно е един от най-добрите източници на пробиотик. Ферментирало с помощта на „добри“ бактерии, главно млечнокисели и бифидобактерии, киселото мляко допринеся за укрепване на костите, защото е богато на калций, регулира кръвното ви налягане, а също така, балансира стомаха .

2.    Чесън - въпреки силната миризма, която е неприятна за мнозина, чесънът има безспорни вкусови качества. Използва се често в българската кулинария, а ползите му за човешкото здраве са много. За предпочитане е той да бъде доставен от градина, която не е наторявана с изкуствени торове, но ако не сме сигурни в произхода, можем да оставим стръковете във вода с прибавена хлебна сода поне за 10-15 минути преди консумация. Най-полезен за здравето ни е чесънът, когато го смачкаме на кашичка.

3.    Зелени маслини - Консумацията на зелени маслини може да намали оксидативния стрес и възпалението, да ни помогне в борбата с излишните килограми и да подобри здравето на храносмилателната система, заради високото съдържание на лактобацили, които имат пробиотичен ефект.

4.    Кисело зеле - още един традиционен български продукт, който присъства на зимната трапеза на почти всяко семейство. Може би най-любимият ферментирал продукт у нас, който има високи пробиотични качества. В допълнение киселото зеле е богато на фибри, както и на витамини C, B и K, натрий, желязо и манган.

5.    Кисели краставички - отново вкусен източник на здравословен пробиотик. Те ферментират за известно време, използвайки собствените си млечнокисели бактерии и този процес ги прави толкова вкусни и хрупкави. Важно е да се отбележи, че киселите краставички, приготвени с оцет, не съдържат живи пробиотици. Затова изберете тези, приготвени в саламура.

6.    Конкретни видове сирена - Въпреки че повечето видове сирена са ферментирали, това не означава, че всички те съдържат пробиотици. Затова е важно да търсите живи и активни култури, отбелязани на опаковките. Добрите бактерии преживяват процеса на стареене в някои сирена, включително гауда, моцарела, чедър и извара.

7.    Хляб с квас - Този вид хляб се приготвя със закваска, която съдържа лактобацилус щамове. Това са тези полезни бактерии, които се образуват в хляба по време на процеса на заквасване. Квасеният хляб може да бъде най-здравословният избор за вас, особено ако страдате от диабет или сте в преддиабетно състояние.

8.    Шоколад - естествено, за финал оставяме и десерта. Може би сте чували, че шоколадът е полезен за вашето здраве. Това е така, защото какаовите зърна, които се използват за направата на шоколад, съдържат много антиоксиданти. Те могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на различни заболявания, включително на сърдечно-съдовата и на централната нервна система и рак.  

Този богат списък от вкусни и лесно достъпни храни утвърждава тезата, че няма смисъл да купувате различни медикаменти. Най-лесният и приятен начин да сте в кондиция цяла година, без значение какъв е сезонът и колко вируса върлуват, е да се храните балансирано и рационално. Полезната храна, здравият сън и физическата активност са стъпките, които трябва да следвате неотлъчно, за да може и здравето да е ваш вечен спътник.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори