Черешова задушница е. Какви са традициите?

Има поверие, че на този ден душите на мъртвите се спускат от небето и се нареждат около трапезата

Черешова задушница е. Какви са традициите?

Тази година Черешова задушница е на 7 юни. Тя е една от трите големи задушници през годината и се пада в съботата преди Петдесетница.

Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден – след възнесението на Господ входът на царството небесно – раят, е отворен. Затова в този ден църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.

На задушница камбаната бие траурно – с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците, припомнят от БТВ.

Има поверие, че именно на този ден душите на мъртвите се спускат от небето и се нареждат около трапезата, за да могат да си вземат от храната, която е оставена там. Затова и на Черешова задушница винаги се оставя едно празно място около трапезата. Първата хапка не се изяжда, а се оставя на земята. Първата глътка вино не се отпива, а се излива на земята с думите „За Бог да прости“.

Задушницата в този период от годината се нарича „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към храната за помен.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори