Днес е Черешова задушница , денят преди Петдесетница (50 дни след Великден). Този празник винаги се отбелязва в съботен ден, тъй като съботата е определена за възпоменание на покойниците. Богослужението в църквата на този ден е посветено на молитви за починалите, като започва със звън на траурната камбана. Посещават се гробищата от опечалените, които оставят цветя, преливат с вино, палят свещи и кадят. Разчупва се обреден хляб, който след това се раздава с думите „Бог да прости“.
В по-големите градове обикновено се осигурява допълнителен транспорт до гробищните паркове за Задушница. Преди да отидете на гробището, трябва да оставите прозорците и вратите на дома си отворени за известно време, за да позволите на душите на починалите да напуснат лесно дома и да намерят пътя към небесното царство. В Родопите има обичай да се боядисват великденски яйца за Черешова задушница, известни също като „Великден на мъртвите“, които след това се раздават в тяхна памет. Смята се, че този обичай помага за прогонването на болести, нещастия и бедствия.
На Черешова задушница се препоръчва да се говори възможно най-малко, а ако е необходимо, да се пази мълчание. В някои райони тази Задушница се нарича още Орехова, тъй като ореховите листа се използват символично по време на вечернята в съботата преди Петдесетница. По време на литургията свещеникът пръска предварително осветени орехови листа в църквата, представляващи огъня на Светия Дух. Има и обичай да се поставят орехови листа върху гробове, за да осигурят сянка на починалите и да им помогнат да почиват в мир.
На Черешова задушница не трябва да се яде храна, взета от раздадените, нито да се пие от водата и виното, предназначени за преливане. Освен това не трябва да се консумират череши, преди да бъдат раздадени на гробището. Не е разрешена и домакинска работа; само определени професионалисти, като пожарникари, полицаи и лекари, могат да продължат служебните си задължения. На Задушница трябва да се отдаде приоритет на духовните дейности.
Напиши коментар