Ябълковите сладкиши неизменно присъстват в списъка с любимите домашни десерти. Рецептите за тях са десетки, а в тефтера си всяка домакиня със сигурност има някой кекс или друго печиво с този плод. Можете да приготвите и по-различен сладкиш с ябълки, който включва мед и сусамов тахан. Според вкусовете си можете да замените сусамовия тахан с лешников. Композицията се допълва сполучливо от какао и орехи. Можете да добавите в сладкиша и стафиди.
Не се колебайте да се възползвате от есенните плодове, за да творите сладости в кухнята. Сладкишите може да са чудесен десерт за обяд, може да послужат за следобедна закуска, за добавка към кафето и чая или за леко хапване по време на пикник. Можете да дадете парче от домашното печиво на децата за училище или да го използвате за подслаждане на работния си ден в офиса.
Необходими продукти:
3-4 ябълки
3 яйца
3 с. л. мед
120 г кафява захар
100 мл. олио
150 г кисело мляко
100 г орехови ядки
300 г брашно
2 с. л. сусамов тахан
2 с. л. какао
1 пак. бакпулвер - 10 г
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбийте яйцата и към тях последователно и при непрекъснато бъркане прибавете кафявата захар, киселото мляко, олиото, меда, сусамовия тахан, бакпулвера и какаото. Към получената еднородна смес на порции сипете предварително пресятото брашно, без да спирате да бъркате. Накрая добавете натрошените орехови ядки и разбъркайте внимателно.
Получената смес изсипете в правоъгълна форма за кекс, покрита с хартия за печене. Можете да използвате тавичка, ако нямате кексова форма
Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на полумесеци и ги подредете върху тестото. Не ги подготвяйте от по-рано, защото ще потъмнеят.
Можете да сервирате всяко парче сладкиш с топка сладолед.
Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
Напиши коментар