Рецепти за апетитни пресни картофки
Пресните картофи са едно от най-вкусните неща, което можете да си приготвите през пролетта. Те са малки, стават крехки и няма човек, който не е изкушен от тях.
Дори диетолозите, които препоръчват избягването на нишесте в диетата, са на мнение, че пресните картофи са полезни и не влияят зле върху фигурата. Ранните картофи съдържат витамин С, витамини от група В, както и калий, фосфор и желязо. Калият е важен за сърдечната дейност, облекчава отоците и премахва излишната вода от тялото. Младите картофи подобряват функционирането на стомашно-чревния тракт, стимулират мозъка, нормализират метаболизма и подобряват настроението.
Пресният картоф се отличава с тънка полупрозрачна кора. Тъй като по-голямата част от хранителните вещества са концентрирани директно под кората, нейното премахване значително намалява ползите от консумацията на картофи. По-добре е да ги сварите или изпечете заедно с кората. Ако на места тя е зелена, това е знак за съдържанието на токсичното вещество соланин и затова не консумирайте такива картофи или ги обелете старантелно.
Калоричното съдържание на пресните картофи е с 30 процента по-ниско, отколкото в старите - в 100 грама млади картофи се съдържат само 90 калории. Картофите не съдържат мазнини. В състава им влизат минимум прости захари, което ги прави изключително подходяща храна за режими за отслабване. Така че отговорът на въпроса дали младите картофи са здравословни определено е "да". Те са подходящи за консумация от всеки, независимо от неговата възраст и здравословно състояние.
Съхранявайте младите картофи в хладилник - при ниски температури има по-малък риск нитратите да се превърнат в по-токсични нитрити. Накиснете картофите във вода за един час преди готвене - това ще намали съдържанието на нитрати в тях с още 20 процента.
Най-лесният начин да приготвите младите картофи е да ги сварите. В този случай те трябва да бъдат поставени във вряща вода - това гарантира, че витамин С ще бъде запазен в максимални количества. След като ги сварите, можете да добавите към тях краве масло и копър и ще получите чудесно ястие или гарнитура. Пресните картофи често се приготвят задушени в тенджера или на фурна. Те могат да се комбинират и с месо – например с пилешко, агнешко и дори със свинско.
Пресни картофи с масло на фурна
Необходими продукти:
1 кг пресни картофи по възможност с еднаква големина
2-3 с. л. олио
30 г масло
1 ч. ч. вода
Сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
риган
Начин на приготвяне:
Пресните картофи се измиват и почистват, но не е задължително да се маха тънката кора. Ако са дребни, ги оставяте цели, а ако са по-едри ги срязвате на две половини.
В тава, на която да покриват дъното, се изсипват и се овкусяват със сол, пипер и подправките. Натриват се хубаво с ръка и се подреждат един до друг. Половинестите се редят със срязаната част надолу.
В тавата се изсипва олиото и водата, но да не се прекалява с нея, защото трябва да се има предвид, че пресните картофи също съдържат доста.
Отгоре се нареждат парченца масло и се слагат във фурната на 220 градуса за около 30 минути и докато отгоре картофките хванат хубава кора. Изважда се тавата, обръщат се внимателно с лъжица един по един и се връщат във фурната за още около 30 минути, до готовност. Ако водата съвсем е извряла, се добавя съвсем малко.
Задушени пресни картофи с чесън и копър
Необходими продукти:
Около 800 г дребни пресни картофи
70-80 г краве масло
Сол
2 щипки червен пипер
1-2 стръка пресен чесън или 1 скилидка стар
Пресен копър
Начин на приготвяне:
Пресните картофи се измиват хубаво, без да се белят. Добре е да са дребни, но ако са по едри, се нарязват.
Слагат се в тенджера с около 100-150 мл. вода с добавено масло и сол на вкус. Тенджерата се похлупва и картофите се задушават на умерена температура. Периодично тенджерата се раздрусва, без да се маха капакът.
Готвят се около 20 минути, след което капакът се маха и картофите се поръсват с червен пипер и нарязан пресен чесън или счукана скилидка стар чесън. Раздрусват се и се задушават още около 5 минути.
Готовите задушени пресни картофи с масло още горещи се поръсват със ситно нарязан копър и се разбъркват.
Получават се страшно апетитни задушени картофи с масло, които са вкусна гарнитура към печено телешко.
Пържолки с пресни картофи и гъбки на фурна
Необходими продукти:
6 свински пържолки без кост
3 супени лъжици олио
смлян черен пипер
сол на вкус
1 кг дребни пресни картофи
червен пипер
сух риган
1 малко бурканче с цели дребни гъби
пресен копър
пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Поръсете със сол и черен пипер всяка пържола я натрийте хубаво с подправките с намазнени ръце. Оставете пържолките в хладилника 1-2 часа да се осолят.
Подгответе пресните картофи, като ги измиете добре с гъба, без да белите кожичката им, ако няма нужда. Дребните оставете цели, а по-едрите срежете напречно на две.
Загрейте фурната до 200 градуса и покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене. В купичка смесете червен пипер, сух риган и сол и разбъркайте. Сложете картофите в тавата и ги полейте с няколко лъжици зехтин или олио. Още по-ароматно се получава, ако сложите и малка бучка масло.
Поръсете смесените сухи подправки и ги разбъркайте добре с картофите. Между тях разположете овкусените пържолки. Изсипете гъбите и саламурата от едно малко бурканче и ги разпределете между пържолите и картофите. Ястието може да се приготви и с пресни гъби, но в случая използваме течността от консервата, вместо да доливаме вода или бира. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете във фурната на 200 градуса, а след 10 минути намалете на 180.
След около 40 минути махнете фолиото и оставете пържолите и пресните картофи да се допекат, докато придобият апетитна румена коричка. Извадете тавата с готовото ястие от фурната, отделете пържолите в съд под капак до сервирането им. Веднага поръсете върху картофите в тавата нарязан пресен копър или магданоз по желание.
Разпределете свинските пържолки в чинии, гарнирайте с печените пресни картофи, а към тях вървят и пресни зеленчуци.
Агнешка яхния с пресни картофи
Продукти:
800 г агнешко месо
1 кг пресни картофи
1 морков
1 червена чушка
2 глави лук
1 равна с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
4 с.л. олио
сол на вкус
пресен магданоз
1 ч.л. джоджен сух
пресен или сух девесил
Приготвяне:
Агнешкото месо се измива добре и се нарязва на парчета. Залива се със студена вода и се слага да се вари. Като заври се отпенва и се посолява. Добавете срязана наполовина глава лук и черен пипер на зърна.
Олиото се загрява и в него се задушават една нарязана на кубчета глава лук и нарязаният морков, докато омекнат. Прибавят се брашното и червения пипер и се разбъркват за кратко, докато се позапържат. Разрежда се с прецеден бульон от варенето на агнешкото. Добавят се нарязаните на едро картофи, чушката и месото. Ако е необходимо, се долива още бульон, така че ястието да е покрито с течност. Оставя се на котлона, докато картофите се сварят добре и се пробва на сол. Прибавят се останалите подправки и се оставя агнешката яхния да поври още 5 минути. Сервира се топла.
Напиши коментар