7 мита за виното, които е време да оставим в миналото

Виното е удоволствие, а не математика. Защо да не се доверим повече на сетивата, отколкото на правилата?

7 мита за виното, които е време да оставим в миналото

Наричат го „напитката на боговете“ – и има защо. Една чаша вино може да събере на масата приятели след дълъг ден, да превърне вечерята в празник или просто да подари на небцето ви богатството на слънцето, събрано в зърната на гроздето. Виното е история и култура, ритуал и удоволствие.

Но някъде по пътя към модерния свят тази напитка на наслада се оказа натоварена с прекалено много правила и „задължителни“ истини. От формата на чашата до температурата на сервиране – сякаш някой отне свободата да пием вино така, както ни харесва.

А истината е проста: виното е там, за да ни радва. И може би е време да развенчаем някои митове, които повече пречат, отколкото помагат.

 

Мит 1: „Розето е само за лятото“

Казват, че с първия есенен дъжд розето трябва да отстъпи място на червеното вино. Но както не спираме да носим усмивки през зимата, няма причина и розето да не присъства в чашата ни, когато навън е студено.

„Да ограничаваме розето само до топлите месеци е все едно да вярваме, че през зимата трябва да носим само тъмни дрехи“, шегува се енологът Ерик Шулц. Лекото му, свежо тяло се комбинира прекрасно с есенни салати, печена тиква или дори коледна пуйка.

Розето е като добър приятел – винаги добре дошло, независимо от сезона.

 

Мит 2: „Червеното вино никога не се охлажда“

Дълги години ни повтаряха: „червеното вино се сервира на стайна температура“. Само че тази „стайна температура“ е била френската от XIX век – около 16–18 градуса, а не сегашните 24 градуса в отопляван апартамент.

Истината е, че някои червени вина, особено по-светлите и плодовите като Пино Ноар, са великолепни леко охладени. Стават по-ароматни, свежи и по-лесни за пиене. Точно както някои бели вина, например Шардоне, печелят от това да постоят малко извън хладилника.

Виното е живо – и понякога малка промяна в температурата може да отключи цяла палитра от аромати.

 

Мит 3: „Бяло вино само с риба, червено само с месо“

Правилото „червено месо с червено вино, бяло месо и риба – с бяло вино“ е толкова повтаряно, че мнозина го приемат за закон. А то е по-скоро мит с добра рекламна кампания.

Сьомгата например е риба с плът и мазнина – тя може прекрасно да си „говори“ с леко червено Пино Ноар. А пиле с лимон и билки би заблестяло до чаша Шардоне.

„Ключът е в соса и подправките – не само в самото месо“, напомня сомелиерът Елена Василева. Виното е партньор, а не сянка – то трябва да допълва ястието, а не да се бие с него.

 

Мит 4: „Виното е само за специални поводи“

Много хора пазят хубавата бутилка за рожден ден или романтична вечер. А междувременно животът минава в очакване на „специалния момент“.

Истината е, че виното може да превърне обикновената сряда в празник. Една чаша след работа, чаша с приятелка на кафе, чаша с книга преди сън – това също са поводи.

Както казва една френска поговорка: „Няма обикновени дни, когато имаш бутилка добро вино.“

Мит 5: „Качественото вино винаги е в стъкло“

Вино в кутия? За някои звучи като компромис. Но истината е, че опаковката невинаги е мярка за качество.

Картонените кутии имат едно голямо предимство – вакуумната система пази виното свежо седмици наред след отваряне. А бутилката – едва три дни.

За пикник, за излет или просто за домашна вечеря – „bag-in-box“ е практично решение. И да, вътре може да има същото вино, което иначе бихте купили в бутилка.

 

Мит 6: „Виното никога не се смесва“

А какво тогава да кажем за сангрията – напитка, която е символ на лятото в Испания? Или за модните винени коктейли, които превземат баровете в последните години?

Да смесиш вино с плодове, подправки или сода не е „оскверняване“, а друга форма на удоволствие. Понякога именно коктейлът може да бъде вашият начин да се насладите на вкуса, но с по-малко алкохол.

Виното е игра – и няма правила, които да забраняват нови комбинации.

 

Мит 7: „Истинските ценители не пият сладки вина“

Да се срамувате, че харесвате сладко вино, е все едно да криете, че обичате десерт. А нима има човек, който не се изкушава от парче торта?

Сладките вина имат богата традиция – мислете за токай, за сотерн, за мускат. Те са създадени да носят радост и са не по-малко благородни от сухите.

Истинският ценител е този, който знае какво харесва – не този, който следва модата.

 

Виното – ритуал на наслада

В крайна сметка, всички правила и митове се свеждат до едно: виното е за насладата. Няма „правилен“ и „грешен“ начин да го пиете. Има само един – вашият.

Една чаша може да бъде споделена с приятели, с любим човек или със самите нас – в тишината на вечерта. Може да е сухо червено или сладко бяло, розе посред зима или леко охладено червено през лятото.

Защото виното е много повече от напитка. То е състояние на духа.

 

Съвети от сомелиерите: малки тайни за голямо удоволствие

1. Температурата е ключът

·       Бяло и розе: 7–12°С

·       Червено: 14–18°С

·       Пенливо: 6–8°С
„Дори най-доброто вино губи чара си, ако не е на подходяща температура“ – напомня сомелиерът Елена Василева.

2. Не бързайте след отваряне
Някои вина „разцъфват“, когато им дадете малко въздух. Изсипете първата глътка и изчакайте 10 минути – ароматите ще ви изненадат.

3. Не всичко е в чашата
Да, кристалните чаши са красиви, но не е нужно да имате колекция. Една универсална чаша с леко заоблен ръб е достатъчна за повечето вина.

4. Съхранявайте умно
Бутилките обичат хлад и тъмнина. Ако нямате изба – тъмно шкафче далеч от електрически уреди е добра алтернатива.

5. Недопита бутилка?
Запушете я с тапата и я приберете в хладилника. Бялото и розето издържат 3–4 дни, червеното – 2–3, а вино в кутия – до 6 седмици.

6. Доверете се на вкуса си
Най-важното правило: ако ви харесва – значи е правилното вино за вас.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори