Агнешка главичка в масло

агнешка главичка

Свети Георги Победоносец е един от най-тачените светци от  православните християни. На 6 май отбелязваме Гергьовден, който се  чества и като Ден на храбростта. В иконографията светецът винаги е на кон и въоръжен, а в нозете му е убита ламя. В народните песни и легенди е надарен с юначество и мощ.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден е зимната й половина. Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година. Затова на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето. Свети Георги традиционно е определян като повелител на  плодородието и покровител на земеделците и най-вече на овчарите и стадата.

Агнешка главичка в масло

 

Необходими Продукти:

2-3 агнешки главички

100 мл. бира

1 с. л. краве масло

сол

млян черен пипер

чесън на вкус

оцет

магданоз по желание

Начин на приготвяне:

Агнешките главички се измиват много добре. Поставят се в тенджера под налягане, заливат се със студена вода и се подправят със сол и зърна черен пипер. Варят се около 60-70 минути.

Главичките се изваждат от тенджерата и се охлаждат. Обезкостяват се, като езикът се обелва.

Обезкостеното месо се поставя в тавичка, залива се с бирата, поръсват се с смлян черен пипер и се поставя кравето масло. Запича се в предварително загрята фурна до зачервяване.

Мезето се сервира топло, поръсено със ситно нарязан магданоз. Отделно се поднася счукан чесън с оцет.

1 Коментара

Напиши коментар

Затвори
Добреее
17.05.2025 • 11:01 ч.

Ще ги хапнаааа.