Един от най-актуалните плодове в края на лятото и началото на есента са сините сливи, които са много подходящи за приготвянето на сладкиши и конфитюри. Те придават неповторим аромат, който не може да бъде сбъркан с нищо друго. Използвайте периода, в който има пресни плодове, за да си направите уникално вкусен и много лесен сладкиш със сливи. Малката тънкост, която ще видите в рецептата, е да овалвате плодовете в смес от галета и кристална захар. Това се прави, за да не остане влажно тестото около тях след изпичането.
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар + 2-3 с. л.
1 ч.ч. кисело мляко
60 г краве масло
1 ч.л. бакпулвер
1 ч. л. настъргана лимонова кора
2 яйца
500 г сини сливи
галета
канела
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се киселото мляко, в което е разбъркана настърганата лимонова кора, а след това разтопеното краве масло. Постепенно се прибавя предварително пресятото с бакпулвера брашно. Получената смес се разбърква добре и се изсипва в тавичка, намаслена и поръсена с брашно или покрита с домакинска хартия.
Сливите се почистват от костилките, овалват се в суха смес от галета и кристална захар, в която слага се малко канела. Плодовете се подреждат върху тестото. Сладкишът се слага в загрята на 180 градуса фурна, която се намалява на 160 градуса. Пече се до зачервяване и се пробва с клечка, която трябва да излезе суха.
След като се извади от фурната сладкишът се оставя малко да поизстине и се поръсва с пудра захар.
Вместо сини сливи може да се използват сливи от сорта Зелена ренглода или други.
Напиши коментар