Куркудена чорба
Класическата за българската национална кухня зимна супа с емблематичното име куркуда има много варианти за приготвяне. В някои региони на страната я правят с ориз, в други – с булгур, някъде варят „сладък” свински кокал или пък предимно шарено свинско месо, режат зеле или слагат и фиде, застройват я или не... Два са обаче обединяващите елементи:к зелевият сок, наричан в Северна България "куркуда", и лютите чушки. Вижте сега един много вкусен и лесен вариант за тази чорба.
Необходими продукти:
свинско месо - 500 г шарено
кисело зеле - 250 г
лук - 1 глава кромид (или 1 стрък праз)
ориз - 1/2 ч.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
чубрица - на вкус
дафинов лист - 1 бр.
вода - 1.5 л
зелев сок - 1 л
магданоз - 5 - 6 стръка
чили - /по желание/
зехтин - 2 с.л. (олио)
ЗА ЗАСТРОЙКАТА
жълтъци - 1 бр.
кисело мляко - 150 г
сол - 1 щипка
Начин на приготвяне:
Надребнете месото и скълцайте киселото зеле и лука. Ориза изплакнете добре, след като го почистите. Загрейте мазнина и позапържете мръвките.
Добавете към него лука и разбъркайте. Гответе пет минути или до златисто. След това вложете зелето и пак разбъркайте.
Поставете дафиновия лист и двата вида пипер. Размесете и налейте литър вода и един литър зелев сок. Захлупете гозбата и я оставете да кипне.
След завирането оставете яденето да се готви на средна температура. Нека къкри двадесетина минути и след това долейте около 0.5 л вода.
Щом отново кипне, поставете и ориза. Варете още двадесетина минути и сложете чубрицата. След това пригответе застройка, като разбиете жълтъка с киселото мляко и добавите щипка сол.
За да не се пресече застройката, гребнете от бульона и излейте в купичката с яйцето, като през това време бъркате енергично.
Преместете тенджерата от котлона и щом спре да ври, добавете застройката, като бъркате. Премахнете дафиновия лист от зелевата чорба. След това поръсете с магданоз и чили.
Куркудената чорба е готова.
Напиши коментар