Куркудена чорба

Емблематична рецепта от бабиния тефтер

куркудена чорба снимка: интернет

Куркудена чорба

 

Класическата за българската национална кухня зимна супа с емблематичното име куркуда има много варианти за приготвяне. В някои региони на страната я правят с ориз, в други – с булгур, някъде варят „сладък” свински кокал или пък предимно шарено свинско месо, режат зеле или слагат и фиде, застройват я или не... Два са обаче обединяващите елементи:к зелевият сок, наричан в Северна България "куркуда", и лютите чушки. Вижте сега един много вкусен и лесен вариант за тази чорба.

 

Необходими продукти:

 

свинско месо - 500 г шарено

кисело зеле - 250 г

лук - 1 глава кромид (или 1 стрък праз)

ориз - 1/2 ч.ч.

червен пипер - 1 ч.л.

черен пипер - на вкус

чубрица - на вкус

дафинов лист - 1 бр.

вода - 1.5 л

зелев сок - 1 л

магданоз - 5 - 6 стръка

чили - /по желание/

зехтин - 2 с.л. (олио)

 

ЗА ЗАСТРОЙКАТА

жълтъци - 1 бр.

кисело мляко - 150 г

сол - 1 щипка

 

Начин на приготвяне:

 

Надребнете месото и скълцайте киселото зеле и лука. Ориза изплакнете добре, след като го почистите. Загрейте мазнина и позапържете мръвките.

Добавете към него лука и разбъркайте. Гответе пет минути или до златисто. След това вложете зелето и пак разбъркайте.

Поставете дафиновия лист и двата вида пипер. Размесете и налейте литър вода и един литър зелев сок. Захлупете гозбата и я оставете да кипне.

След завирането оставете яденето да се готви на средна температура. Нека къкри двадесетина минути и след това долейте около 0.5 л вода.

Щом отново кипне, поставете и ориза. Варете още двадесетина минути и сложете чубрицата. След това пригответе застройка, като разбиете жълтъка с киселото мляко и добавите щипка сол.

За да не се пресече застройката, гребнете от бульона и излейте в купичката с яйцето, като през това време бъркате енергично.

Преместете тенджерата от котлона и щом спре да ври, добавете застройката, като бъркате. Премахнете дафиновия лист от зелевата чорба. След това поръсете с магданоз и чили.

Куркудената чорба е готова.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори