Особуко (телешки джолан) с бяло вино

Това класическо ястие от италианската кухня на практика представлява перфектно задушен телешки джолан

особуко телешко

Едно от най-интересните блюда с телешко е Особуко  (Ossobuco). Това ястие е класика  в италианската кухня с произход Милано. На практика това е перфектно задушен телешки джолан. Приготвя се от нарязани шайби джолан с кост, които вече могат да се открият и в българските магазини. Бавното готвене прави твърдото, но богато на желатин месо на телешкия джолан изключително крехко. Накрая кулинарното предизвикателство Особуко завършва с традиционната подправка гремолата, която се прави от пресен магданоз, чесън и ситно настъргана лимонова кора.

Особуко с бяло вино

 Необходими продукти:

 Телешки джолан – около 1 кг

    1 морков

    1 глава лук

    1 глава целина

    1 с. л. доматено пюре

    3 ч. ч. пилешки бульон

    1 ч. ч. бяло вино

    1 с. л. брашно

    4 с. л. олио

    розмарин

    мащерка

    черен пипер

    сол

    дафинов лист

2 скилидки чесън

   1 с. л. настъргана лимонова кора

пресен магданоз

 

Начин на приготвяне:

Телешкият джолан се измива и се подсушава. Можете да го омотаете и завържете с конец, но не е задължително. Загрява се мазнина и се джоланът се запечатва в нея от всички страни.

В същата мазнина се задушават нарязаните целина, морков и лук. Когато зеленчуците омекнат, се добавят доматеното пюре и бялото вино. Оставят се малко да поврат и се слага месото.

Долива се горещ бульон и ястието се подправя с дафинов лист, розмарин и мащерка. Оставя се да къкри на слаб огън около два часа. По желание може да се запече накрая и на фурна.

Накълцаният магданоз се смесва с настърганата лимонова кора и стритият чесън. Пет минути преди месото да е готово, към ястието се добавя магданозената смес.

Сервирайте Особуко с картофено пюре.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори