Едно от най-интересните блюда с телешко е Особуко (Ossobuco). Това ястие е класика в италианската кухня с произход Милано. На практика това е перфектно задушен телешки джолан. Приготвя се от нарязани шайби джолан с кост, които вече могат да се открият и в българските магазини. Бавното готвене прави твърдото, но богато на желатин месо на телешкия джолан изключително крехко. Накрая кулинарното предизвикателство Особуко завършва с традиционната подправка гремолата, която се прави от пресен магданоз, чесън и ситно настъргана лимонова кора.
Особуко с бяло вино
Необходими продукти:
Телешки джолан – около 1 кг
1 морков
1 глава лук
1 глава целина
1 с. л. доматено пюре
3 ч. ч. пилешки бульон
1 ч. ч. бяло вино
1 с. л. брашно
4 с. л. олио
розмарин
мащерка
черен пипер
сол
дафинов лист
2 скилидки чесън
1 с. л. настъргана лимонова кора
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Телешкият джолан се измива и се подсушава. Можете да го омотаете и завържете с конец, но не е задължително. Загрява се мазнина и се джоланът се запечатва в нея от всички страни.
В същата мазнина се задушават нарязаните целина, морков и лук. Когато зеленчуците омекнат, се добавят доматеното пюре и бялото вино. Оставят се малко да поврат и се слага месото.
Долива се горещ бульон и ястието се подправя с дафинов лист, розмарин и мащерка. Оставя се да къкри на слаб огън около два часа. По желание може да се запече накрая и на фурна.
Накълцаният магданоз се смесва с настърганата лимонова кора и стритият чесън. Пет минути преди месото да е готово, към ястието се добавя магданозената смес.
Сервирайте Особуко с картофено пюре.
Напиши коментар