Овчарска салата

овчарска салата

Овчарската салата е традиционна салата, любима на много българи. Тя е подобна на шопската, но е обогатена с допълнителни съставки, като освен домати, краставици, чушки, лук и сирене съдържа и други продукти: варено яйце, шунка, кашкавал. Съществуват различни варианти на рецепти за овчарска салата, което предизвиква спорове коя е оригиналната. Най-често се спори дали в нея трябва да се слагат пресни гъби или не. Традиционната рецепта не включва гъби.

Оригиналът на овчарска салата е доста по-семпъл от сегашния й вид. Приготвя се като шопска салата, но със заливка от бульон забулени яйца, които са сварени без черупката. Добавят се парченца сушено месо - пастърма или суха шунка от бут. Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX век е променена в съответствие с кулинарните нововъведения в менютата на „Балкантурист“. Към овчарската салата не са се добавяли маслини, но сега почти навсякъде я сервират по този начин.

Някъде се практикува да се залива с високомаслено кисело мляко или със заливка от  майонеза и извара или друга сходна смес. Това обаче доста променя основния вкус на салатата.

Българското наименование „овчарска салата“ съществува успоредно с турската салата с аналогично име „чобан салатасъ“, която е подобна на българската шопска салата. Вероятно тя е обща традиционна основа на салатите, приготвяни от българското, сръбското, гръцкото и турското населения на Балканите.

 

 

Необходими продукти:

3-4 домата

1-2 краставици

1 глава червен лук

100 г пресни печурки

1 зелена чушка

100 г шунка

150 г сирене

80 г кашкавал

Няколко маслини

Пресен магданоз

Сол

2-3 с. л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

Броят на доматите и краставиците е условен, защото зависи от размера им. Може да променяте количествата на продуктите и подправките според вкусовете си.

Доматите се измиват и нарязват на полумесеци. Краставиците се обелват и нарязват на колелца или полукръгчета. Червеният лук се обелва и нарязва на тънки ивици, като се претрива с ръка с малко сол. Чушката също се почиства от семките и нарязва. Пресните гъби се измиват много добре и се режат на тънки полумесеци. Шунката се нарязва на тънки и не много дълги ивици.

Всички продукти се смесват в голяма купа. Салатата се овкусява се със сол и зехтин или олио. Поръсва се с настърган кашкавал и сирене. Салатата обикновено се приготвя с бяло саламурено краве сирене, но можете да я направите с овче. Можете да не стържете кашкавала отгоре, а да го нарежете на малки кубчета и да го сложите в самата салата.

Яйцата се сваряват и обелват. Нарязват се на четвъртинки и се разпределят върху овчарската салата заедно с маслините. Украсява се с пресен магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори