Побързайте преди да е свършил сезонът на ягодите да се насладите максимално на сладкишите с тях. Затова си заслужава да приготвите вкъщи много вкусно пандишпаново руло с млечен крем, ягодов конфитюр и пресни ягоди. Резултатът ще задоволи и най-капризните вкусове. Пандишпаново руло с домашен млечен крем и ягоди е достойно да бъде сервирано на претенциозни гости, но може просто да поглезите с него близките си с него през уикенда.
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
3 с. л. студена вода
1 пакетче бакпулвер
1 пак. ванилова захар или ванилия
1 с. л. олио
щипка сол
За крема:
1 яйце
3 с.л. брашно
4 с. л. захар
700 мл. прясно мляко
1 пак. ванилия
200 г сладко или конфитюр от ягоди
Пресни ягоди за гарниране
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта докато се получи пухкав крем. В отделен съд разбийте белтъците с щипка сол на твърд сняг.
Към жълтъчната смес прибавете олиото и водата и разбъркайте. След това добавете предварително пресятото брашно с бакпулвера и разбъркайте леко с дървена бъркалка или лъжица само в едната посока.
Накрая се добавят белтъците и отново се разбърква леко. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, която е застлана с хартия за печене или е намазнена и набрашнена предварително. Блатът се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност, но внимавайте да не се препече.
След като се извади от фурната блатът се обръща върху влажна кърпа. Маха се внимателно хартията и се навива на руло. Оставя се да се охлади.
През това време се приготвя кремът. Брашното, захарта и яйцата се разбиват с част от млякото. Останалото мляко се слага на котлона и преди да заври при непрекъснато бъркане се прибавя яйчната смес. Бърка се до сгъстяване и завиране на крема.
След като блатът е охладен, се развива, маже се с крем и конфитюр от ягоди и отново се навива. Отгоре можете да поръсите навитото руло с пудра захар или да намажете отново с крем. Украсете пандишпановия сладкиш с пресни ягоди.
Господинова
13.07.2025 • 14:11 ч.Прекалено много реклами и така рецептата е разпокъсана. Ужас