Пъстърва със зелен лук и орехи на фурна за трапезата на Цветница

пъстърва зелен лук

Един от най-красивите и обичани празници в календара е Цветница, която тази година се пада на 13 април, а ден преди това е Лазаровден. Лазаровден и Цветница винаги се отбелязват в съботата и неделята, една седмица преди големия празник Великден, който тази година е на 20 април. Страстната седмица започва от понеделник след Цветница, когато са Христовите дни на страдание преди неговото Възкресение.

Най-популярният обичай на Цветница е свързан с върбовите клонки. На този ден Исус е влязъл в Йерусалим и бил посрещат от народа с цветя и палмови клонки. В България използваме върбови поради липса на палмови. Ето защо празникът е наричан още Връбница. Други наименования на Цветница са Вая, Цветна Неделя, Куклин ден.

Върбовите клонки се благославят сутринта в църквата. По традиция клонка от върбата се поставя пред иконата, за да предпазва дома от беди и нещастия. От останалата част от върбовите клонки се сплита венче, което се поставя пред входната врата, за да пази цялото семейство от уроки чак до настъпването на следващата пролет.

На Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай, наречен „Кумичене“. Рано сутринта момите се отправят към реката, като носят цветя, върбови клонки и малки хлебчета, известни като „кукли“. Те се нареждат край реката, пеят обредни песни и пускат във водата цветя и парче от „куклата“. След това се извършва гадаене за предстоящо задомяване – ако цветята или „куклата“ останат на едно място, значи скоро сватба няма да има, но ако бързо бъдат отнесени от течението, това е знак за скорошно задомяване.

Хиляди българи празнуват имен ден на Цветница. Сред тях са хората с имена на цветя: Роза, Маргарита, Камелия, Лилия, Иглика, Росица, Ралица и много други. Имен ден имат и носещите имена на храсти и дървета като Малина, Калин, Калина, Ива, Явор, Ясен и т.н. Празнуват също и кръстените на билки каквито са Невен, Невена, Здравец, Ружа и други.  Списъкът на всички празнуващи имен ден на Цветница е невъзможно да бъде изчерпателен. Общото правило е, че имен ден имат всички, чиито имена са свързани с някаква растителност и пролетта. Най-важният подарък за този празник е красивият букет.

На Цветница семейството се събира на красива трапеза, украсена с цветя. На този ден се разрешава да се яде риба, а останалите ястия на трапезата трябва да бъдат постни. През пролетта изобилието от зелени зеленчуци е голямо и затова те преобладават в менюто. Приготвят се богати салати с маруля, зелен лук, зелен чесън, репички, пресен магданоз. Те могат да се комбинират с маринована риба или риба тон от консерва.

На празничната маса се слагат зелени постни ястия от спанак, коприва и лопуш. Ако не постите, можете да добавите към тях яйца, сирене или мляко. Подходящо е да опечете също апетитен лопушник или спаначник. Рибните ястия са в центъра на трапезата, като можете да си изпържите прясна рибка или да си опечете по-луксозна риба като сьомга например. Рибата също може да се комбинира със зеленини. Много подходящи за съчетаване са зеленият лук и спанакът. Зеленият лук не притежава сладкия вкус и по-силната миризма на стария кромид лук и затова е по-подходящ за комбиниране с риба.

Пъстърва със зелен лук и орехи на фурна

Необходими продукти:

2 пъстърви

2-3 връзки зелен лук

2 с. л. зехтин или олио

1 с. л. масло

50 мл. бяло вино

100 г натрошени орехи

пресен магданоз, ситно нарязан

щипка сушен девесил

1 домат, нарязан на тънки резени

1 лимон, нарязан на тънки резени

сол

черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Пъстървата се измива добре, след това се филетира и се нарязва на парчета. Всяко парче се посолява и се поръсва с черен пипер на вкус.

Зеленият лук и магданозът се нарязват. Лукът се слага в сгорещения зехтин с маслото, разбърква се минута и се залива с виното. Оставя се да ври, докато течността се изпари. Прибавят се натрошените орехи, слагат се сол и пипер на вкус. Разбъркват се, слагат се ситно нарязаният магданоз и щипка сух девесил.

Рибата се подрежда в съд за печене, парчетата се покриват със сместа с лука и отгоре се подреждат резените домат и лимон. Намазват се със зехтин и леко се поръсват със смляна морска сол.

 Рибата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се запича за около 20 минути.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори