Патладжанена разядка по стара рецепта - Баба Гануш

баба гануш

Салатите и разядките са характерни за всички балкански кухни. Много често имената на чуждите ястия звучат неразбираемо за нас, какъвто е случаят с Баба Гануш. Това е типично за арабската кухня и Близкия изток ястие, което малко напомня на нашенското кьопоолу, но освен патладжан в рецептата присъства и сусамов тахан. Баба Гануш може да се сервира като предястие, като разядка или салата, да бъде придружено от арабски питки или препечени филийки. Баба Гануш е много подходяща рецепта за веганите и вегерианците.

 

    Необходими продукти:

2 патладжана

2 с. л. сусамов тахан

1/2 лимон

2-3 скилидки чесън

2 с. л. зехтин

1/4 ч. л. кимион

Пресен магданоз

 

   

 

Начин на приготвяне:

 

 

    Първо подгответе патладжаните. Те трябва да са добре изпечени и обелени. Може да опечете патладжаните цели във фурната, в чушкопек, на скара или на барбекю. Изпичането на патладжаните може да стане както директно преди приготвянето на Баба Гануш, така и предварително и да ги съхранявате в хладилник.          

Счукайте обелените патладжани в хаванче или го намачкайте добре с вилица. Можете да смелите патладжаните с блендер, но тогава  сместа ще стане твърде гладка и няма да се чувстват парченцата патладжан.

    Към счукания патладжан добавете половин чаена лъжица сол, сусамовия тахан, зехтина, кимиона и сока на лимона и разбъркайте. Можете да купите готов сусамов тахан или да си приготвите домашен, който после да използвате за други кулинарни цели, например за хумус.

Нарежете магданоза на ситно, счукайте чесъна и също ги добавете към Баба Гануш и разбъркайте добре. Ако обичате люто, добавете и лют червен пипер или ситно нарязана люта чушка.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори