Печено агнешко с ориз, спанак и гъби

За празничната трапеза

агнешко със спанак и ориз

С наближаването на Великден домакините започват да преглеждат тефтерите или да търсят в кулинарните форуми рецепти за традиционни празнични гозби. Тъй като пролетната кухня по принцип е зелена, най-добрият вариант е да комбинирате агнешкото със спанак, зелен лук или лопуш. Традиционно месото се готви с ориз, а ако добавите и малко гъбки, отличният резултат е гарантиран. Това ястие има предимство и заради факта, че в една тава сте приготвили агнешкото месо заедно с гарнитурата към него. Остава само да направите зелената салата и да слагате трапезата.

 Необходими продукти:

1 кг агнешко месо

300 г гъби

1-2 шепи спанак

2 ч. ч. ориз

Пресен джоджен и девесил

1 ч. л. суха мащерка

сол

червен пипер

черен пипер

2 връзки зелен лук

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото на порционни парчета и ги натъркайте със сол, червен и черен пипер. Правете това с намазнени с олио ръце.

Подредете месото в тавата, в която ще печете агнешкото, но имайте предвид, че трябва да е голяма, защото в нея след това ще сложим и ориза.  При месото сложете нарязания девесил и налейте 2-3 чаши вода. Покрийте тавата с агнешкото с фолио и го сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна, а след половин час намалете на 160 градуса. Печете около два часа и пробвайте дали е изпечено. Ако не е готово, оставете за още половин час.

 Междувременно в отделен съд задушете за кратко гъбите. Може да ги сложите и без задушаване, но трябва да са нарязани на по-тънки филийки.

Извадете тавата с агнешкото и махнете фолиото. Добавете измития ориз, нарязаните зелен лук и спанак и задушените гъби. Долейте гореща вода, приблизително около 7 чаши вода. Добавете още нарязан пресен джоджен. Посолете на вкус. Печете агнешкото с ориз и спанак до приятен загар. Имайте предвид, че оризът не трябва да става много гъст, а да остане малко течност, която се поема след това. Сервирайте със зелена салата с репички и пресен чесън.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори