Гювечетата са универсално ястие, което в много случаи може да ви спаси от дълго готвене. Ако нямате идея какво да сложите на масата за обяд или вечеря, просто импровизирайте с наличните продукти в хладилника и шкафовете. За гювече можете да използвате всякакви остатъци от продукти – лук, яйца, картофи, шунка, сирене, домати, гъби, домати и много други. Можете да си приготвите също вкусни варианти с месо. Най-често отгоре в гювечетата се слага яйце или настърган кашкавал, което придава още по-апетитен вид на ястието.
Необходими продукти:
2 супени лъжици зехтин или олио
500 г пилешки гърди
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 червена чушка – сурова или печена
1-2 домата
200 грама пресни гъби или от консерва
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. червен пипер
Черен пипер на вкус
1 лимон
200 грама настърган кашкавал
Пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне:
Лукът и червената чушка се нарязват на тънки и ивици. Обелете доматите, отстранете семките и ги нарежете на кубчета. Нарежете на ситно чесъна. Почистете гъбите и ги нарежете на тънки филийки заедно с пънчетата.
Загрейте зехтина в тигана и първо сложете нарязаното на кубчета пиле и задушете за 1-2 минути на средно силен огън. След това добавете лука и чесъна и продължете да задушавате. Добавете чушките и гъбите. Разбъркайте за 1-2 минути, сложете доматите и продължете да задушавате. Накрая добавете сол и всички други подправки, разбъркайте и оставете да поври на среден огън за 3-4 минути. Разпределете сместа равномерно в гювечетата. Сложете по едно резенче лимон във всяко.
Сложете гювечетата в тава за печене в студена фурна. Поръсете във всяко настърган кашкавал, за да покриете продуктите. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна докато придобият приятен загар отгоре. След като извадите гъювечетата от фурната, по желание поръсете свежа зелена подправка отгоре.
Докато се пекат гювечетата с пилешко месо и гъби имате достатъчно време да приготвите салата от пресни зеленчуци по ваш избор.
Напиши коментар