Със сигурност сте чували истории с пияни пилета и те не са особено приятни. Но точно това пиле няма как да не Ви хареса. Рецептата я изключително лесна, а резултата ще задоволи напълно вкусовите Ви рецептори.
Пияно пиле с картофи
Необходими продукти:
1 цяло пиле – около 1,5 кг
1 кг картофи
1-2 моркова
500 мл. светла бира
100 г краве масло
1 с. л. червен пипер
1 ч. л. черен пипер
Сол
1-2 стръка розмарин
Начин на приготвяне:
Измийте добре пилето. Разтопете кравето масло.
Поръсете пилето със сол, черен пипер и червен пипер и хубаво натрийте с разтопеното масло, за да полепне.
Сложете в тава пилето, а още по-добре е да използвате йенски съд с капак, за да се изпече по-равномерно и да стане сочно. Полейте пилето с бирата, сложете край него 1-2 стръка розмарин и го метнете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 1,5-2 часа, като няколко пъти по време на печенето поливайте с бульона, който се събира в тавичката.
Обелете картофите и ги нарежете на половинки или четвъртинки, ако са по-големи. Овкусете ги, като поръсите с малко червен пипер и сол и ги разбъркате. Сложете картофите и нарязаните моркови при пилето и върнете във фурната. Печете още около час или докато станат готови картофите.
Сервирайте пилето с гарнитура от пресни зеленчуци и чаша розе.
Напиши коментар