Постна лучена яхния с маслини и зелев сок

Една от съставките придава свеж вкус на постното ястие

лучена яхния

Националната ни кухня предлага разнообразие от постни зимни ястия. Лучените яхнии са сред най-популярните гозби от традиционните български ястия. В тази рецепта се използват дори два вида лук – кромид и праз, а друга особеност е добавянето на зелев сок. Сложете и малко гъбки и маслини и ще получите невероятна домашна манджичка, към която задължително трябва да поднесете пресен хляб, за да има с какво да топите вкусния сос. 

 

Необходими продукти:

1-2 глави кромид лук

2 бр. праз

100 г пресни печурки

500 мл. зелев сок

500 мл. вода

5-6 с. л. олио

3-4 с. л. брашно

10-15 бр. маслини

1 дафинов лист

1 равна с. л. червен пипер

1 ч. л. сух джоджен

 

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситно, а праза – на колелца. Почистете добре гъбите и ги нарежете на дребно.

 В тенджера загрейте олиото, сложете лука и праза и разбъркайте. След това добавете и гъбите и бъркайте, докато се задушат. Добавете съвсем малко сол, тъй като зелевият сок, който ще добавите после, а солен. Можете дори да не слагате сол в началото, а накрая да опитате и тогава да прецените колко е нужно.

Добавете брашно в тенджерата с лука и гъбите и запържете за кратко. Сложете и червения пипер, разбъркайте, но не го препържвайте, защото има вероятност да прегори и да вгорчи вкуса на ястието. Затова веднага налейте зелевия сок и водата, като разбърквате, сложете и дафиновия лист. Намалете силата на котлона, похлупете тенджерата и оставете да покъкри 10 минути, като внимавате да не загори. Измийте маслините с гореща вода и ги сложете в манджата. Можете да добавите и 2-3 тънки резенчета лимон за още по-свеж вкус. Оставете да покъкри още 5-6 минути, накрая поръсете със сухия джоджен и изключете котлона.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори