Националната ни кухня предлага разнообразие от постни зимни ястия. Лучените яхнии са сред най-популярните гозби от традиционните български ястия. В тази рецепта се използват дори два вида лук – кромид и праз, а друга особеност е добавянето на зелев сок. Сложете и малко гъбки и маслини и ще получите невероятна домашна манджичка, към която задължително трябва да поднесете пресен хляб, за да има с какво да топите вкусния сос.
Необходими продукти:
1-2 глави кромид лук
2 бр. праз
100 г пресни печурки
500 мл. зелев сок
500 мл. вода
5-6 с. л. олио
3-4 с. л. брашно
10-15 бр. маслини
1 дафинов лист
1 равна с. л. червен пипер
1 ч. л. сух джоджен
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно, а праза – на колелца. Почистете добре гъбите и ги нарежете на дребно.
В тенджера загрейте олиото, сложете лука и праза и разбъркайте. След това добавете и гъбите и бъркайте, докато се задушат. Добавете съвсем малко сол, тъй като зелевият сок, който ще добавите после, а солен. Можете дори да не слагате сол в началото, а накрая да опитате и тогава да прецените колко е нужно.
Добавете брашно в тенджерата с лука и гъбите и запържете за кратко. Сложете и червения пипер, разбъркайте, но не го препържвайте, защото има вероятност да прегори и да вгорчи вкуса на ястието. Затова веднага налейте зелевия сок и водата, като разбърквате, сложете и дафиновия лист. Намалете силата на котлона, похлупете тенджерата и оставете да покъкри 10 минути, като внимавате да не загори. Измийте маслините с гореща вода и ги сложете в манджата. Можете да добавите и 2-3 тънки резенчета лимон за още по-свеж вкус. Оставете да покъкри още 5-6 минути, накрая поръсете със сухия джоджен и изключете котлона.
Напиши коментар