С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
Какво наложи по-високите цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, показва проверка на БНТ на един от общинските пазари в Русе.
Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкия град Мартен, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените се вдигат.
Лошите климатични условия изискват повече грижи по растенията, което също увеличава разходите по отглеждането на продукцията, уточни Росен Петракиев.
Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори: "При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата".
"Ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата", категоричен бе той.
Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват: "За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет".
Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко, и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.
Напиши коментар