Панирането е начин на приготвяне на храната, при която най-често основният продукт се овалва в смес от яйце и брашно. По този начин храните запазват соковете си или по деликатната си структура. Чрез паниране може да се приготвят най-различни продукти – меса, риба, зеленчуци и дори плодове. По-често панираните ястия са пържени, но мнозина се притесняват от този процес и от факта, че така храната поема повече мазнина. Може обаче да се избегне процеса на пържене, защото има и рецепти за приготвянето на шницели фурна.
Има различни типове панировка, като повечето са базирани на яйца и брашно или галета. При класическата яйчена панировка избраният продукт се овалва в брашно, след това се потапя в яйце и накрая пак в брашно. Възможен е и вариант продуктът да се потопи първо в яйце, след това в брашно и накрая пак в яйце.
Днес ви представяме рецепта за вкусни домашни шницели от кайма и картофи, които да опечете на фурна.
Необходими продукти:
800 г кайма
1 яйце
1 малка глава лук
1 картоф
2 с. л. кисело мляко
сода бикарбонат на върха на лъжичката
щипка чубрица
пресен магданоз по желание
за панировката:
брашно
2 яйца
20 мл. олио
Начин на приготвяне:
Може да приготвите шницелите от кайма смес или от смляно свинско месо.
Слагаме каймата в купа и добавяме към нея яйцето, шупналото в содата кисело мляко, настъргания на ситно ренде картоф и настъргания лук. Прибавяме също щипка чубрица и по желание нарязан на ситно магдано.. Омесваме всичко много добре.
Оставяме каймата поне за 1 час в хладилника, но още по-добре за около 2 часа.
За оформянето на шницелите използваме стреч фолио или полиетиленово пликче. Върху него слагаме една топка от каймата, която трябва да е малко повече отколкото за едно кюфте. Това означава около 80-100 грама кайма. Отгоре също слагаме фолио и притискаме. Така оформяме шницел с дебелина около 0,5 см до 1 см. От тази смес ще получите от 8-9 шницела.
Подготвяме тавата, като я покриваме с хартия за печене или я намазваме с олио.
В чиния слагаме брашното, а в друга дълбока чиния разбиваме чиния яйцата. Първо слагаме шницела в брашното и овалваме добре, след което потапяме в яйцата. Редим шницелите в тавата и я слагаме в загрята фурна на 200 градуса. Печем ги около 20 минути, докато придобият приятен загар.
На 15-та минута може да намажете шницелите с малко олио, за да се запазят сочни и да добият още по-апетитен вид.
Сервирайте шницелите от кайма с картофено пюре или свежа салата за гарнитура.
Напиши коментар