Телешки винен кебап с картофено пюре

телешки винен кебап

Обикновено приемаме, че традиционният в нашата кухня винен кебап се приготвя от свинско месо. Той е не по-малко вкусен, ако за него се използва телешко, което е предпочитано от много хора. Виненият кебап е засищаща зимна гозба, която се отличава с уникален аромат. В тази рецепта той се дължи не само на червеното вино, а и на смесването на кромид и праз лук и на подправките дафинов лист, червен и черен пипер.

Най-подходящата гарнитура за кебапа е картофеното пюре, което сипваме направо в порциите непосредствено преди сервирането. 

Необходими продукти:

800 г телешко месо

3 глави лук

2 стръка праз

1 червена чушка

1 ч. ч. червено вино

3-4 с. л. доматено пюре

2 с. л. брашно

2 дафинови листа

1 равна с. л. червен пипер

Черен пипер

Сол

 

За картофеното пюре:

1 кг картофи

1 к. ч. прясно мляко

20 г краве масло

сол

Начин на приготвяне:

Телешкото месо се нарязва на хапки. Три глави лук се нарязват на полумесеци, а два стръка праз се режат на колелца.

Месото и лукът се задушават в предварително загрято олио, докато омекнат. Към тях се добавя и нарязаната на кубчета червена чушка.Заливат се с вода, колкото да се покрие месото. Варенето продължава до полуомекване на телешкото, което ще ви отнеме около час. 

Прибавят се една чаена чаша червено вино и 2 супени лъжици брашно, размито в доматеното пюре. Добавят се и подправките.

Виненият кебап се вари до готовност, като от време на време се разбърква.

Кебапът се сервира с гарнитура от картофено пюре. Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета. Залейте ги с гореща вода, така че да ги покрие. Добавете сол на вкус. След като се сварят много добре, излейте почти всичката вода и веднага добавете към тях кравето масло и загрятото прясно мляко. Намачкайте ги добре с преса за картофи, но не ги разбърквайте интензивно докато са горещи.

Сервирайте телешкия кебап, като във всяка порция добавяте топка картофено пюре.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори