Телешкото месо е неизменна част от съвременната домашна трапеза. То е по-малко използвано в менюто на българската кухня от свинското, но напоследък става все по-популярна неговата консумация под формата на бургери и скара. Телешкото е универсално и вкусно и може да се приготвя по разнообразни начини.
Телешко месо с нахут
Необходими продукти:
400 г телешко месо
400-500 г сварен нахут или от консерва
3 супени лъжици краве масло
2 с. л. олио или зехтин
1 глава кромид лук
1 с. л. доматено пюре
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. черен пипер
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета и го сложете в тенджера. Залейте го със студена вода и го сложете на котлона да се свари до омекване. Посолете го по време на варенето.
Загрейте 3 супени лъжици краве масло с 2 супени лъжици олио в тенджера. Запържете нарязания на дребно лук до порозовяване. Добавете една чаена лъжица червен пипер и една супена лъжица доматено пюре и разбъркайте, Разредете с течността от консервата с нахут и още 1 чаша бульон от варенето на месото и оставете да бъкне. Подправете с черен пипер и сложете сварените кубчета месо, като продължите да бъркате.
Накрая добавете 500 грама сварен нахут или от консерва, 1 чаша бульон и 2 чаши вода и оставете да поври. Когато месото и нахута са напълно омекнали, а водата поизври, имате готова гозба с нахут. Ако ястието ви се струва рядко, можете към края да го сгъстите с брашно. Разтваряте една супена лъжица брашно с половин чаша студена вода и я добавяте при непрекъснато разбъркване в яхнията, Оставяте да поври още малко, докато брашното сгъсти яденето.
Напиши коментар