Вита баница с одрински кори
Баниците са важна част от трапезата за Сирни Заговезни, но те може да се приготвят и без специален повод. Баницата може да зарадва семейството за закуска или просто да почерпите с нея съседите. Тя може да се направи с домашно точени листи или с готови кори от магазина. През последните години все по-често в домашната кухня у нас се използват турски кори, печени на сач. Често ги наричаме одрински кори, защото най-често се носят от там.
Резептите за баница са много разнообразни като съчетание на продукти и вкусове. Те може да са вити, наложени, дърпани, къпани и т. н. Според плънките са със сирене и яйца, спанак, зеле, картофи, ориз и какво ли още не. Всяка домакиня има своя традиция в приготвянето на вкусни домашни баници.
Днес ви предлагаме да си приготвите вита баница с одрински кори, която освен с вкуса си изкушава с ефектния си вид и неустоим аромат.
Необходими продукти:
1 пакет турски кръгли кори (5 броя)
6 яйца
8 с. л. кисело мляко
350-400 г сирене
100 мл. олио + 3-4 с. л. за намазване
1 ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
В купа слагаме едно от яйцата и 100 мл. олио. С помощта на пасатор или вилица добре разбиваме сместа, така че да стане като майонеза. Добавяме още 3 яйца и 6 лъжици от киселото мляко, в което сме сложили лъжичка сода. Разбъркваме хубаво и прибавяме и натрошеното сирене.
Намазняваме тавата с олио. Турските кори, които са 5 броя в пакет, са достатъчно за голяма кръгла тава. Настрани от тавата, върху домакинска хартия всяка кора намазваме с олио с помощта на четка. Върху нея разпределяме равномерно част от сместа, като преценяваме да я разпределим така, че да стигне за всички кори. Завиваме корите, но без да стягаме много. Слагаме ги една по една в тавата, така че да се получи вита баница.
След това приготвяме смес за заливката. Към останалата на дъното на купата малка част от сместа добавяме останалите две яйца и 2 супени лъжици кисело мляко. Разбъркваме и със сместа заливаме равномерно отгоре, като внимаваме да не остане сухо място. Леко разбутваме навитите кори да влезе и между тях. Оставяме баницата за 5-10 минути, за да се напои добре, защото турските кори са по-дебели от нашите.
През това време включваме фурната на 170 градуса с вентилатор. Слагаме да я печем първо за около 5-6 минути на дъното на фурната, за да хване отдолу, а след това я местим върху решетка на първото ниво и печем още около 30 минути. Готовата баница завиваме с кърпа да се задуши и омекне. Ако желаете, можете да обърнете тавата върху купички, за да стане по „разтърсена”.
Напиши коментар