Броколите са част от средиземноморската кухня, но все повече се налагат като редовен участник и в българското меню. Те могат да се готвят на задушени, варени, на тиган, на фурна, а също и да се съчетават с много други продукти. Тези полезни зеленчуци често се консумират самостоятелно, но в много случаи служат за гарнитура към меса. Броколите добре се комбинират със сирена, шунка, гъби и дори с риба. Те са предпочитани от любителите на здравословното хранене и често се срещат във вегетариански и вегански рецепти.
За по-добър вкус и аромат броколите често се подправят с чесън, лук, черен пипер, копър или босилек, за да се омекоти силната им миризма, която не всички харесват. Преди приготвянето им е добре да ги бланширате за кратко в гореща вода, която след това да изхвърлите.
Необходими продукти:
1 кг броколи
150 г сирене пармезан
12 филенца аншуа
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
50 г стафиди
10-12 маслини без костилки
100 мл. бяло вино
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Почистете броколите и им отрежете твърдите части, а главата накъсайте на цветчета. Бланширайте ги за кратко, като ги пуснете само за минутка във вряща вода и след това ги оставете да се отцедят и поизстинат.
Обелете лука и чесъна и ги нарежете на дребно. Нарежете сиренето Пармезан на кубчета.
Налейте малко растителна мазнина на дъното на тенджерата. Сложете 1/3 от броколите, маслините, стафидите, сиренето, лука, чесъна и 3-4 филенца от аншуа. По този начин разпределете продуктите на три пласта.
Затиснете продуктите с чиния, покрийте тенджерата с капак и задушавайте на слаб огън около 30 минути. След първите 15 минути, когато течността се е поизпарила, добавете бялото вино.
Готовото ястие има средиземноморски аромат и може да се консумира както топло, така и студено. Сервирайте със спагети или друг вид паста.
Напиши коментар