Зелената салата може да бъде не само подходящо мезе за аперитива, а да се превърне в цяло ястие за обяд или вечеря. Тя също ще ви помогне и да поддържате добра форма.
Основна съставка на свежите салати през този сезон са зеленолистните зеленчуци. Можете да избирате между много видове зелена салата, маруля, спанак, рукола, тученица и много други зелени листа, които са в изобилие в градините и на пазара. По възможност късайте салатките с ръце, вместо да ги режете с нож, за да запазят вкуса си и полезните съставки. Можете да добавите към салатите чери домати, краставици, авокадо, зелен или червен лук, копър, магданоз и други зеленчуци, а дори и някои плодове.
Има продукти, които могат да превърнат салатата ви в основно ястие. Нашето предложение тази седмица е Зелена салата с козе сирене.
Необходими продукти:
салатен микс (зелена салата, бейби спанак, рукола)
шепа орехи
1 морков
5-6 чери доматчета
За медено-горчичния дресинг:
Начин на приготвяне:
Количеството на продуктите е за две порции, но вие можете да ги увеличите според нуждите си.
Измийте салатите и ги накъсайте или нарежете. Листата на бейби спанакът и луколата оставете цели. Подсушете леко салатата с кухненска хартия и ги сложете в голяма купа. Добавете няколко срязани на половинки чери доматчета.
Сложете шайбите козе сирене в загрят тиган без да добавяте мазнина в него. Запечете за няколко минути от двете страни, докато се образува златиста коричка.
През това време може да приготвите дресинга. Смесете в купичка всички съставки за него и разбъркайте. Опитайте и добавете подправки на вкус.
Прехвърлете салатата в две дълбоки чинии или купички. Начупете с ръка орехите и ги поръсете върху салатата. Настържете отгоре моркова.
Изчакайте сиренето да изстине малко и го сложете върху салатите. Залейте с дресинга.
Можете да оформите салатата в голяма купа или чиния и да поднесете дресинга отделно в сосиера.
По желание можете да добавите към салатата и крутони.
Напиши коментар