Колко ни е скъпа домашната лютеница?

Снимка: БРЯГ

В сезона на лютеницита и началото на интензивното приготвяне на всякакъв вид зимнина, общинските пазари са мястото, което предлага най-богат избор. Пиперът, и то най-вече червеният, буквално е залял тарабите на Централния кооперативен пазар в Русе. Цената на чушките варира от 2,20 лева за килограм при зелените, и от  2.50 до 3.00 лева – за червените. За по-хубавите, прави пиперки, които са идеални за печене, цената обяснимо е и най-висока.

Различни сортове домати, които са най-съществената част за приготвянето на лютеница, всеки може да ги намери според вкуса си. Цената и тук зависи от качеството и сорта, като най-предпочитаните за лютеница домати могат да се купят и дори за лев, лев и 20 ст. на килограм. Хубавите червени или розови домати обаче се търгуват от 3 до 4 лева килото. И макар още да е рано за туршиите, производители предлагат и зелени домати за по 2.50 лева.

Патладжанът също е в изобилие по тарабите и се харчи на цена от около 2,20 лева за килограм. Всички видове зелени подправки, с които българинът обича да овкусява хранати си, са с цени от 1 лева за връзка. По толкова вървят магданоз, копър, джоджен, само целината е малко по-скъпа и се предлага за по 1.50 лв. Двойно повече ще трябва да дадете, ако купите цяла глава целина.

С част от изброените зеленчуци може да се приготвят и гювечи, като в добавка се прибави и зелен боб. Цената му е около и малко над 6 лева за килограм. Килограм български чесън върви по 10 лева едрите глави, а по-дребните могат да се намерят и по 6.50 лв за килограм. Не липсва и богат избор на картофи, краставици, различни видове люти чушки, дори и сухи чушки.  Трапезата за есента не изключва и свежите салати, за които винаги си трябва лук. Килограмът се продава по 3.50 лв.

Плодовете също изобилстват на Централния общински пазар. Прасковите са на цени както цяло лято - между 4.50 и 5.00 лв за килограм, така че който иска да си направи компоти, има избор и на сортове. От траиционните за есента плодове търговските маси са пълни с пъпеши по 2.20 килограма, сини сливи по 2 лева и различни сортове грозде.

Всички изброени дотук зеленчуци и плодове са на  цените на родните производители. „Традиционно цената при производителите е по-висока от тази на търговците на пазара. Причината за това е, че продукцията е по-качествена и с по-добри вкусови качества”, обясни управителят на „Общински пазари” Кунчо Кунчев. „Ако клиентите предпочитат по-евтината продукция, могат да се ориентират в сектора на търговците. Там се предлагат сортове за така нареченото промишлено отглеждане. Те имат по-висока трайност, могат да престоят в складове известно време, така че е въпрос на предпочитания за вкус и бюджет при избора на зеленчуци и плодове на пазара“, добави още Кунчев. Негово проучване показва, че още е рано за приготвяне на зелето и карфиола, затова и тези зеленчуци още не се предлагат масово.

Има и практика сред някои от производителите, които редовните им клиенти познават и предпочитат точно тяхната продукция, да приемат заявка за вид и количество покупка от предния ден. Така например семейство Петракиеви, които имат щанд на Американското пазарче, са отзивчиви да подготвят за клиенитите си заявено количество зеленчуци или плодове от предходния ден, така че да бъдат спокойни, че всичко, което купуват, е прясно и с добро качество. В стопанството им се спазват абсолютно всички изисквания за пръскане и срокове за изчакване, докато зеленчукът се предложи на пазара, а това е изключително важно за храната, която консумираме, добави Кунчев.

На всички общински тържища предлагането на зеленчуци и плодове е разнообразно и отговаря на търсенето на клиентите с различни предпочитания.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори