Мъфини с маслини и сирене

мъфини маслини

Солените мъфини се приготвят по-рядко от сладките, но са не по-малко вкусни. Те са отличен вариант за сутрешна или следобедна закуска. Забъркват се лесно и са подходящи също за бързо хапване. Тези малки кексчета могат да се приготвят предварително и да си ги вземете с вас по време на пътуване или да ги сложите в кошницата за пикник.

 

Необходими продукти:


3 яйца

1 ч.ч. кисело мляко (250 г)

80 мл. олио (около 1/3 ч. ч.)

1,5 ч.ч. брашно

около 150 г натрошено сирене

половин ч. ч. нарязани на дребно маслини

листа от пресен магданоз

2 щипки сух риган

1 ч.л. сода за хляб

сол на вкус

Масло за намазване на формите

 

Начин на приготвяне:

 

За мъфините могат да се използват черни или зелени маслини без костилки по избор. Нарежете ги на тънки колелца.

Пресейте брашното. Сипете киселото мляко в чаша и сложете в него содата.

В купа разбийте яйцата и солта с миксер за около 5 минути до пухкава смес. През това време те трябва да утроят обема си. При непрекъснато разбъркване добавете киселото мляко с добре шупналата в него сода. След това на тънка струйка налейте олиото. Продължете с добавянето на останалите продукти и разбърквайте вече без миксер. Добавете пресятото брашно, след което натрошеното сирене, нарязаните на дребно маслини, ригана и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте добре с лъжица или шпатула.

Включете фурната да загрява на 170 градуса. Намажете формичките с масло.  Ако са метални, ги поръсете леко с брашно. Напълнете 2/3 от вместимостта им, защото кексчетата ще бухнат по време на печенето. Сложете ги да се пекат за около 30 минути или до суха клечка, прободена в най-високата част на някое от тях. Поради наличието на сирене в сместа клечката може да ви стори леко влажна, но това не означава, че по нея да е полепнало тесто. Оставете готовите мъфини да се охладят, преди да ги извадите от формичките.

Сервирайте вкусните солени кексчета с айрян или кисело мляко.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори