Едно от най-големите богатства на турската кухня са вкусните чорби. Сред най-известните супи е Мерджемек (Mercimek Çorbası). Тази пасирана супата от леща се смята за най-старата супа в турската кухня. Тя има уникален вкус и е с произход от азиатската част на Турция. Друга известна турска супа е Езогелин. Тя е вкусна и обилна супа, приготвена от червена леща, булгур, ориз и подправки. Тя носи името на красива туркиня и нейната роматична история. Зьоре е родена в малко селце близо до Газиантеп в югоизточната част на Турция. Защото била голяма хубавица я нарекли Езо, което означава красива, а след сватбата добавя и Гелин след името си, което на турски значи булка. Тя е първата, която приготвила за болния си мъж топла засищаща супа от шепа продукти, които намерила в килера. Нарекли тази лечебна чорбичка Езогелин, а днес тя е сред най-популярните в Турция. Сред популярните месни супи в турската кухня е и шкембе чорбата, която е доста сходна с българската й разновидност.
Мерджемек - турска чорба от червена леща
Необходими продукти:
200 г червена леща
2 картофа
2 моркова
1 глава лук
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сух джоджен
2 с. л. доматено пюре .
1 ч. л. едро смлян лют пипер
100 мл. олио
1/2 ч. л. черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Измийте старателно със студена вода червената леща и я отцедете. Почистете зеленчуците и нарежете лука на полумесеци, а морковите и картофите на дребни кубчета.
Загрейте 3 с.л. олио в тенджера на котлона на умерена температура. Добавете лука, морковите и картофите и задушете за около 10 минути. Добавете лещата и разбъркайте добре. Залейте с вряла вода, колкото да покриете зеленчуците. Намалете силата на котлона и оставете за около 30 -35 мин супата да къкри. При необходимост добавете малко гореща вода.
В друг съд сипете 4 -5 супени лъжици олио и запържете доматеното пюре за около 4-5 минути. Отстранете от котлона и добавете джоджена, червения пипер, черния пипер и сол на вкус. Хубаво разбъркайте до получаването на гъста паста. След това пасирайте супата. Добавете доматената паста и около 1 ч.ч. гореща вода и отново пасирайте до еднородна смес. Овкусете при необходимост с още сол.
Отделно загрейте 2-3 с.л олио и запържете за кратко малко сладък и едро смлян лют червен пипер. Сервирайте турската пасирана чорба в дълбоки чинии, като поръсите от лютата смес по повърхността.
Напиши коментар