Мръвката скочи с до 10%, разсадът стана хит по пазарите

БРЯГ

Една трета от приходите ни отиват за храна, показват данни на националната статистика. Оказва се, че пестим от хляб, яйца и месо. На този фон поредното увеличение се регистрира в цените на месото. До 10 процента се е вдигнала цената в някои обекти, а в магазините на производителите на месо това повишение предстои.

Проверка в няколко търговски обекта в Русе показа, че засега отлив на клиенти няма, но пък пазаруват по-малко като количество. Марияна работи в магазин за млечни продукти и яйца. Казва, че цените са се задържали последните три месеца. „Българинът обръща внимание на качеството на храната, която приема, но се намалява количеството, което купува”, разказа Марияна. Тя обяснява, че има редовни клиенти, които, ако досега са пазарували по една бучка сирене на седмица, пак купуват толкова, но добавят и извара, като разпределят консумацията на тези продукти за месец.

При плодовете и зеленчуците, които се продават на Общинските пазари, няма повишение в цената. Хората обаче все повече търсят разсад, за да си ги произвеждат сами. Управителят на общинското дружество Кунчо Кунчев обясни, че се купуват и овошки. „Хората все повече гледат да не отделят пари за плодове и зеленчуци, а искат сами да си произведат. През последните две години на нашите пазари тенденцията е да се продава все повече разсад. Така на хората им остават средствата, необходими за купуването на стоки, които не могат да си произведат сами”, обясни Кунчев.

В специализиран магазин за месо продавачката Весела Кирилова също потвърждава, че спада количеството на покупките, но не и клиентелата. „Има възрастни жени, които искат по 150 грама каймичка, по две крилца пилешки, от свинското по една пържолка най-много, дроб по около 300 грама, черен дроб свински”, казва Весела. Клиентите пък обясняват, че си правят сметка при пазаруването да е колкото за едно готвене. „Количеството не мога да огранича, защото трябва да се сготви, каквото е намислено. Не мога да си обясня обаче постоянното повишение на цените. Аз не мога да разреждам дните, в които купувам месо, но това вече ми оказва влияние на джоба”, споделя клиентка на магазина.

Търговците регистрират спад в търсенето на месо. Повишава се обаче интересът на клиентите към малотрайните колбаси и млечните продукти. „През седмицата хората ходят на работа и нямат време да готвят. И съм забелязала, че се ориентират към нещо, което е аламинутно, като шницели, кренвирши, наденичка, нещо което може да се приготви набързо”, допълва Весела Кирилова.

В момента средната цена на свинското месо е между 9 и 12 лева за килограм. Неизбежното поскъпване търговците обясняват с по-високите цени на фуражите, които пък са довели до повишаване изкупната цена на килограм живо тегло. ДДС-то на храните също влияе на цената, казват производителите. Допълват, че не на последно място фактор за повишаване цената на месото е и сезонът на барбекюто.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори