Обучаваха сомелиери в Плевен

Ако ще си купуваме бутилка вино на цена под 4 лева, може да си го ползваме за готвене, казва сомелиер номер 1 на България

Първото сомелиерско обучение по проекта "Дунавски винарски дестинации" се проведе в Плевен през почивните дни. Проектът е част от програма "Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. В него участват по пет области от България – Плевен, Русе, Велико Търново, Силистра и Добрич, и от Румъния - Олт, Телеорман, Калараш, Гюргево и Констанца. Основната цел на партньорството е трансграничният регион да бъде промотиран чрез създаване на съвместен продукт в областта на винения туризъм, обясни Десислава Дончева, ръководител на проекта от българска страна. По този начин, допълни тя, ще се стимулира и винопроизводството от двете страни на Дунава.

Сомелиерските семинари предоставят безплатна възможност на ресторантьори и хотелиери да придобият умения в тази област и да повишат качеството на услугите, които предлагат. Общият брой на хората, които ще преминат курса, надвишава 300. Всички те получават сертификат, а най-добре представилите се ще бъдат поканени да вземат участие в следващите инициативи на организаторите.

Обучението в Плевен беше ръководено от Георги Михов -  сомелиер №1 на България за 2011 година. На въпроса кое е най-доброто вино, той обясни, че най-важното е виното да се пие при правилната температура. „Колкото е по-леко, толкова по-охладено трябва да бъде. По-тежките вина изискват по-висока температура. По-отлежалите са хубави около 20 градуса, но над тази температура вече губят качествата си", съветва сомелиер №1. И допълва: "Когато човек си купува вино от магазина, ако ще вземе под 4 лева бутилката, може да си го ползва за готвене.“ Георги Михов е 37-годишен, родом от Дебелец, но в момента живее в София, където работи в елитен клуб. Със сомелиерство се занимава от шест години. В бизнеса е стартирал като сервитьор във великотърновски ресторант през 1998 г., на който по-късно става управител. След това заминава за Англия, където започва работа в елитен хотел. Именно там започва да се интересува от сомелиерство и завършва специализирано училище в Лондон. Интересно е, че като сомелиер е работил в Абу Даби, Китай и на туристически лайнери. Признава, че е вложил солидни суми в обучението си. Парите обаче не са отишли толкова за занятията в британското училище, а по-скоро за маркови вина, които е трябвало да дегустира, за да може след това да ги предлага на клиенти.

Понякога една бутилка може да струва 500-600 евро и сме си я купували комбинирано няколко души, признава Георги Михов. Той разказва, че чуждите туристи, а и местните жители в Абу Даби ценят работата на сомелиерите, защото имат традиции в пиенето на вино. Китайците пък са като в България в началото на 90-те години и наливат лимонада в хубави вина.

„У нас нещата вече са някъде по средата. Абу Даби са най- развити, ние сега излизаме от пубертета, а китайците са в него", коментира шеговито Михов. Според него всеки може да стане сомелиер, стига да има желание.

„Ролята на сомелиера е да бъде пътеводител за гостите в един ресторант и да им помогне в избора на вино. Той е търговецът. За съжаление у нас сомелиерството все още не е навлязло. Интерес обаче за създаване на винени листи има", добавя още Георги Михов.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори