Сред множеството български фестивали и фолклорни празници се появи още един - Празник на пръжките и пачата.
Той се проведе на 1 март в градината на ресторанта на разклона между селата Голямо Враново и Бабово, където се събраха десетки любители на деликатесите от свинско месо.
Организатор на празника бе Свинекомплекс Голямо Враново. Неговият управител Вихрен Димитров разказа, че имат опит като съорганизатори на друго подобно събитие - фестивала на свинските уши в Стара Загора, и затова решили да покажат на цялата страна колорита на Североизтока. Клиентите на техните магазини често питали за джумерки (така в Русенско наричат пръжките) и затова организаторите решили да покажат как се правят, така че всеки у дома да може да си ги приготви.
Още за колоритния празник вижте в подкаста на "Бряг".
Стоил Стоев
15.05.2025 • 06:42 ч.Относно свинската пача и пръжките,от тези и двете манджи по вкусно нещо не съм се храниш.Въпросът ми е доколко е вредно или. не вредно за човека,верни ли са мнения и становища че вдига холестерола,кръвното и триглицеридите!!!??? Или са само празни приказки или плащат.само хората!!?