Изсъхнали кратунки, черупки от яйца и корени от дървета се превръщат в уникална великденска украса в ръцете на плевенчанката Ани Цекова. Празничните сувенири не могат да се намерят в магазините, защото са само за близки и приятели.
Всяка пролет Ани Цекова сади различни сортове кратунки в двора на вилата си в плевенското село Петърница. Наесен обира реколтата и ги пренася у дома, за да съхнат. Така в ранна пролет семейният апартамент в Плевен се превръща в работилница. За да станат обаче тези природни материали великденска украса, са нужни различни техники - бои, маркери, лак за дърво и най-важното - много усет за красивото. "Изчиствам месестата част на малките кратунки отвътре с лъжица. Природата извайва удивителни форми и багри. Аз само ги подчертавам. След това лакирам. Няма две еднакви кратунки, всяка е различна", разказва майсторката. Издава, че аксесоарите от черупки стават по-лесно, ако яйцата са от домашни или така популярните напоследък щастливи кокошки. От това, какво е яла щастливата кокошка, зависи и здравината на яйцето.
Така, благодарение на таланта си, от години Ани Цекова радва приятелите си с нетрадиционни великденски подаръци.
Напиши коментар