С 5000 порции зелева чорба Бабово постави Балкански рекорд

С 5000 порции зелева чорба Бабово постави Балкански рекорд

Фестивалът на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра събра за осма година хиляди в русенското село Бабово на 11 март. Пет хиляди порции зелева чорба бяха раздадени на присъстващите, с което бе поставен балкански рекорд за най-много зелева чорба. А деликатесът бе приготвен в юнашкия казан на майстор Ангел Ангелов. 150 литра гроздова ракия по специална рецепта имаха възможност да дегустират  гостите на фестивала.

Приготвленията започнаха още рано в събота. Местни жители, организирани от кмета на Бабово Пламен Пенков, се захванаха първо с подготовката на продуктите за прословутата зелева чорба - 300 килограма свинско месо, нарязано на дребно, лук, подправки и най-важното-десетки литри зелев сок. След като огънят под юнашкия казан лумна, майстор-готвачът Ангел Ангелов зорко проследи подготовката на чобрата. В същото време на юнашкия тиган се готвеше кметския кебап.

”Имаме ясна представа какво коства да се нареже това месо, трябва да е дребно нарязано за бабовската зелева чорба. Старата зелева чорба по рецепта на бабовчани съдържа месо, чубрица и подправки, фиде и жълтъци. Странно звучи, особено ако не си отгледан с нея”, обясни готвачът. В съседство на къкрещите гозби, майстори подготвиха казан за подгряване на ракия. „Задължително трябва да е гроздова, защото плодовите ракии имат аромат, а на греяната трябва да се усети аромата на горената захар, с която се приготвя”, разказа Георги Георгиев.

Зелевата чорба и ракията са в абсолютна взаимовръзката, казват местните хора. Причината е,  че след многобройни наздравици с ракия, човек се възстановявал най-добре със зелева чорба. Но все още спорят кой от двата еликсира е по-добър за здравето.

 Хора от цяла Североизточна България започнаха да се събират в Бабово около 10 часа в събота, с автобуси пристигаха певчески и танцови групи. В 10.30 ч. бе официалното откриване на фестивала. Поздравления към присъстващите поднесоха кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов и колегата му от румънския район Извоареле. След официалната част на сцената излязоха певците, а танцьорите извиха хоро на площада.

Традицията в Бабово датира от 8 години, но води началото си от столетие, когато баба ханджийка посрещала гости по този начин в хана си  на главния път Русчук-Тутракан.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори