Шницелите обикновено се правят от месо или кайма, но през лятото можем да си приготвим олекотен вариант. Може да включим в менюто си шницели от кайма и настъргани тиквички, които нямат нужда от паниране. Сместа се забърква много бързо, а подправките може да варират по желание. За да не стават мазни шницелите, след изваждането им от тигана, ги оставяме върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. Шницелите могат да бъдат сервирани с гарнитура или сос според предпочитанията ви.
Необходими продукти:
1 тиквичка
250 г кайма смес
1 к. л. сода бикарбонат
1 с. л. кисело мляко
Чубрица
Черен пипер
Щипка кимион
1 яйце
Олио за пържене
1-2 с. л. брашно
Пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Количествата са примерни и може да ги увеличите според вашите нужди.
Измиваме тиквичката и я настъргваме на едро ренде. По желание може да я обелим, но не е задължително. Добавяме щипка сол, разбъркваме и я оставяме настрани.
В купа поставяме каймата, чукваме яйцето, прибавяме киселото мляко със содата. Овкусяваме с всички подправки: млян черен пипер. Чубрица, пресен магданоз и щипка кимион по желание.
Изстискваме добре настърганата тиквичка с ръце и я добавяме в купата при каймата. Добавяме брашното и разбъркваме. Ако сместа ни се струва прекалено рядка, може да сложим още брашно или галета, но имайте предвид, че не трябва да става много гъста, тъй като шницелите няма да се оформят с ръце. Прибираме в хладилника за 30 минути.
Загряваме си олиото и с помощта мокра лъжица гребваме от сместа и пускаме в мазнината. След като поставим сместа в тигана, леко притискаме шницелите и ги оформяме в елипсовидна или кръгла форма. Пържим от двете страни до желания загар.
Отцеждаме върху домакинска хартия и тогава поднасяме шницелите от тиквички и кайма. Може да ги сервираме с гарнитура от пресни зеленчуци, а другият вариант е да приготвим млечен чеснов сос към тях.
Той се прави като смесим кисело мляко с пресовани 2-3 скилидки чесън и нарязан на ситно копър. Поднасяме го отделно, за да може всеки да си сложи от него към шницелите желаното количество.
Напиши коментар