Силистра: Започна тридневно обучение за сомелиери

 

В хотелски комплекс край Силистра започна тридневен семинар-обучение за сомелиери. То е организирано от Сдружението с нестопанска цел „Евроинтегра” по проект „Дунавски винарски дестинации – трансгранично сътрудничество”. Негов ръководител е Десислава Дончева. Силистра е третият град, в който се провежда обучението, след Велико Търново и Русе.

До средата на юни в България ще има нови 150 сомелиери след обученията, които предстоят в Добрич и Плевен, съобщи Георги Михов, сомелиер №1 на страната за 2011 г. Той е сред обучителите в проекта между България и Румъния, започнал през март 2011 г. В края му през юни в Русе ще се проведе първият тридневен българо-румънски Фестивал на виното. С него ще се сложи началото на т.нар. „винен туризъм” у нас и в северната ни съседка. Така на обща платформа ще се обединят трите бранша: този на ресторантьорите, на лозарите и на производителите на вина.

За целта ще бъдат издадени интерактивни „винени” карти за туристи, включващи маршрути за дегустации. Към тях ще има мултимедиен ръководител на български, румънски и английски езици. В края на проекта 100 българи и румънци ще направят в двете страни бизнес обиколка в 10-те региона по поречието на река Дунав. Сред преподавателите са още Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите у нас, които са 200, както и румънецът Серджо Неделя, тамошен лидер на подобна сомелиерска организация.

Сомелиерът е „водач за клиента в царството на вината, който прави винена листа, съставена по ценови и вкусов принцип”. За да си добър сомелиер, са необходими обучение и практика, заяви Станимир Стоянов. Според него „Мавруд”, „Рубин”, „Широка мелнишка лоза” и „Гъмза” са най-тачените български сортове червени вина. Недостиг, обаче, имало на бели вина по нашите географски ширини.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори