Сладък динен празник в село Смилец

Пременени в народни носии, общо около 40 участника възстановиха обичая, посветен на динения маджун

Чевръстите смиленчанки спазиха древната технология за приготвяне на сладкия деликатес. Снимки: Алексей Минев
Смилец динен празник

 

Алексей МИНЕВ

Общоселски празник, посветен на динения маджун, проведоха миналата седмица в силистренското село Смилец. Той стартира рано сутринта в сряда и продължи до късния следобед. Жителките на селото и децата първо обраха бостана, засаден през пролетта и докараха продукцията край Гизлиджанската чешма. Опитните жени подготвиха медните тави за варене на сладкото, а други приготвиха динения пулп. Голяма помощ в трудоемката работа им оказаха внуците, прекарващи ваканцията си в Смилец. Преди да се насипе в съдовете,по рецепта маджунът се ароматизира с босилеков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез - разказахадомакините на своите гости.

Пременени в народни носии общо около 40 участника възстановиха обичая по приготвянето на сладкия деликатес. Организатори бяха читалище „Светлина 1906” в селото и лично кметът Павлина Романова, инициатор на всички весели празници в Смилец. Празникът на динения маджун е единствен по рода си в Североизточна България.

Навръх Първи май бе даден стартът на идеята наречена „Как се прави динен маджун“. Бе документиран всеки процесот засяването на бостана, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в сладкото, което може да бъде съхранявано няколко години.

След финала на голямото варене из селото премина дефиле на най-малките с приготвените динени фенери.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори