Алексей МИНЕВ
Общоселски празник, посветен на динения маджун, проведоха миналата седмица в силистренското село Смилец. Той стартира рано сутринта в сряда и продължи до късния следобед. Жителките на селото и децата първо обраха бостана, засаден през пролетта и докараха продукцията край Гизлиджанската чешма. Опитните жени подготвиха медните тави за варене на сладкото, а други приготвиха динения пулп. Голяма помощ в трудоемката работа им оказаха внуците, прекарващи ваканцията си в Смилец. Преди да се насипе в съдовете,по рецепта маджунът се ароматизира с босилеков цвят и индрише. От хубавия маджун става хубава халва или петмез - разказахадомакините на своите гости.
Пременени в народни носии общо около 40 участника възстановиха обичая по приготвянето на сладкия деликатес. Организатори бяха читалище „Светлина 1906” в селото и лично кметът Павлина Романова, инициатор на всички весели празници в Смилец. Празникът на динения маджун е единствен по рода си в Североизточна България.
Навръх Първи май бе даден стартът на идеята наречена „Как се прави динен маджун“. Бе документиран всеки процес – от засяването на бостана, окопаването, пръскането, обирането на дините и превръщането им в сладкото, което може да бъде съхранявано няколко години.
След финала на голямото варене из селото премина дефиле на най-малките с приготвените динени фенери.
Напиши коментар