При избора на телешко месо е важно да се вземе предвид възрастта на животното. Младото говеждо месо обикновено е по-крехко и ароматно от по-старото. Въпреки това по-старото телешко може да бъде също толкова вкусно, ако е приготвено правилно.
Телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо и при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо. Телешкото може да се приготвя с нахут, грах, картофи, гъби или зеленчуци. То влиза в състава на вкусни домашни яхнии, а сред най-популярните рецепти с това месо е телешкото варено.
Телешко варено по румънски
Необходими продукти:
600-700 г телешко месо
2-3 моркова
1 корен от магданоз
1 филийка от глава целина
1 глава лук с люспите, добре измит
3-4 пиперки
1 дафинов лист
4-5 обелени картофа
листа от целина
сол
черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на кубчета. Сложете го да се вари в студена вода. Варете около 10-15 минути след завирането.
Отделно в тенджера сложете вода да заври и след това пуснете в нея нарязаните на едро моркови и чушки, парченце от глава целина, дафиновия лист. Добавете парчетата телешко месо и посолете на вкус, поръсете и млян черен пипер по желание. Оставете супата да ври на умерен котлон.
Когато телешкото месо е почти сварено, поставете едро нарязаните картофи и варете още 15-20 минути или докато картофите се сварят.
Изключете котлона и сложете няколко листа от целина. Извадете главата лук от тенджерата преди да го сервирате.
Можете да сервирате телешкото варено по два начина. По този, който се прилага и у нас, в дълбока чиния или купичка сипете от телешкото месо и равномерно разпределете в порциите зеленчуците и бульона.
Вторият начин е да извадите месото и да пасирате бульона със зеленчуците. След това върнете месото и разбъркайте. Така се получава ароматна пасирана супа с телешко.
Напиши коментар