Телешко варено по румънски

телешко варено

При избора на телешко месо е важно да се вземе предвид възрастта на животното. Младото говеждо месо обикновено е по-крехко и ароматно от по-старото. Въпреки това по-старото телешко може да бъде също толкова вкусно, ако е приготвено правилно.

Телешкото съдържа по-малко мазнини от много други видове месо и при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо. Телешкото може да се приготвя с нахут, грах, картофи, гъби или зеленчуци. То влиза в състава на вкусни домашни яхнии, а сред най-популярните рецепти с това месо е телешкото варено.

Телешко варено по румънски

Необходими продукти:

 

    600-700 г телешко месо

    2-3 моркова

    1 корен от магданоз

    1 филийка от глава целина

    1 глава лук с люспите, добре измит

    3-4 пиперки

    1 дафинов лист

    4-5 обелени картофа

    листа от целина

    сол

черен пипер по желание

 

Начин на приготвяне:

 

Измийте месото и го нарежете на кубчета. Сложете го да се вари в студена вода. Варете около 10-15 минути след завирането.

    Отделно в тенджера сложете вода да заври и след това пуснете в нея нарязаните на едро моркови и чушки, парченце от глава целина, дафиновия лист. Добавете парчетата телешко месо и посолете на вкус, поръсете и млян черен пипер по желание. Оставете супата да ври на умерен котлон.

  Когато телешкото месо е почти сварено, поставете едро нарязаните картофи и варете още 15-20 минути или докато картофите се сварят.

    Изключете котлона и сложете няколко листа от целина. Извадете главата лук от тенджерата преди да го сервирате.

    Можете да сервирате телешкото варено по два начина. По този, който се прилага и у нас, в дълбока чиния или купичка сипете от телешкото месо и равномерно разпределете в порциите зеленчуците и бульона.

Вторият начин е да извадите месото и да пасирате бульона със зеленчуците. След това върнете месото и разбъркайте. Така се получава ароматна пасирана супа с телешко.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори