Вижте какви са традициите за Бъдни вечер в някои европейски държави

Вижте какви са традициите за Бъдни вечер в някои европейски държави

В Швеция още преди Бъдни вечер се подготвя традиционната варена шунка Юлскина за трапезата на 24-ти декември. На нея не бива да липсват кюфтенца, ребърца, салата от червено цвекло и маринована херинга.

На рибата залагат и италианците, които на Бъдни вечер се въздържат от месо. Приготвя се истинско пиршество от седем риби, като по този начин италианците отбелязват вълнуващото очакване Исус да се роди.

Риба сервират и поляците, обикновено сом, като едно от дванайсетте блюда на масата, символизирайки дванайсетте апостоли.

В Дания още на 23-ти декември се отбелязва „малка Коледа“, а кулинарната кулминация включва пълнена пуйка и оризов пудинг с настъргани бадеми, в който обаче има скрит  и един цял бадем за късмет.

Оризов пудинг приготвят и норвежците, а на трапезата им има и пушена риба. В Нидерландия традиционно се поднасят маслени топчета, които се приготвят от тесто със стафиди, изпържени в масло и поръсени със захар. А ирландците правят пайове с кайма, защото смятат, че това е любимата закуска на Дядо Коледа, предава БНР.

За Бъдни вечер в Испания залагат на сладкишите. Традиционната коледна сладка рецепта датира от 16-ти век и се нарича „Турон”. Прави се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

Британците приготвят коледен пудинг със скрита паричка за късмет.

Най-сладката Коледа обаче несъмнено се празнува във Франция. В Прованс традицията повелява да се приготвят тринайсет десерта за Бъдни вечер, които символизират Исус и неговите ученици.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори