Продукти:
600 г прясно безсолно сирене (по възможност овче)
150 мл прясно мляко (пълномаслено)
6 с. л. брашно
сол на вкус
2-3 с. л. захар
1 к. ч. мед или сладко
Приготвяне:
Първата стъпка е изборът на продуктите. Преди във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене, както и истинско прясно мляко. Днес обаче е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. Ако имате домашни под ръка, е най-добре. Ако не, то може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.
Настъргвате или натрошавате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта и захарта.
Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирате Бял мъж с мед или сладко като десерт на празничната трапеза за Петровден.
Напиши коментар