Класическо пиле фрикасе

пиле фрикасе

Пиле фрикасе е толкова популярно ястие, че спомените за него ни съпътстват още от детската градина и стола на училището. То често присъства в обедните менюта на ресторантите и в домашната кухня. Вероятно затова мнозина го смятат за традиционно българско ястие, но оригиналната рецепта за класическо пиле фрикасе идва от Франция. Наименованието му също е френско – Fricassée, което може да бъде преведено като „сбирщина“.

Необходими продукти:

1 пиле

1 глава лук

5-6 зърна черен пипер

1 морков

стрък целина

50 гр. масло

2-3 с.л. брашно

1/2 л. прясно мляко

2 жълтъка

1-2 с.л. лимонов сок

сол

Начин на приготвяне:

 

Измиваме добре пилето и го слагаме да се вари в студена вода. Добавяме морков, лук и целината. Посоляваме и пускаме зърна черен пипер, След кипване, образувалата се пяна се отстранява. Пилето се вари около 30-40 минути. Пробваме дали е сварено, като не трябва да се допуска преваряването му. Прецеждаме бульона и обезкостяваме свареното пилешко месо.

Следва приготвянето на соса. Затопляме маслото, прибавяме брашното. Пържи се около 30 секунди до златисто. Разбъркваме енергично и постепенно наливаме студено прясно мляко, като непрекъснато разбъркваме. Постепенно се наливат около 300-400 мл. от пилешкия бульон от варенето. Изчакваме течността да заври и да се уплътни. Ако брашното не се разтвори напълно, може да прецедим сместа през гевгир.

Приготвя се застройка като смесваме жълтъците с лимонов сок. Постепенно се сипват 2-3 черпака от белия сос като се бърка непрекъснато. Жълтъците се сипват на тънка струя в тенджерата с белия сос и се разбъркват. По желание се добавя смлян черен или бял пипер.

Свареното пиле се полива със сос и сервира. Пилето може да се накъса на малки парченца и да се смеси със соса. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори