Мусаката е едно от най-популярните страни на Балканите, а начините за приготвянето й са десетки. Рецептата на българската мусака варира според традициите в различните региони. Най-често се приготвя от картофи, кайма, лук, и моркови. Характерните подправки са черен и червен пипер и чубрица. Продуктите се задушават предварително в олио, а след това сместа се прехвърля в тава и се пече във фурна. Накрая се прави заливка и се допича с нея. Традиционната заливка за българската мусака се приготвя от яйца, кисело мляко и брашно. По желание може да се поръси настърган кашкавал.
Лятото дава възможност за включване на повече пресни зеленчуци в традиционното българско ястие, независимо дали го приготвяте с кайма или без месо. Може да се използват картофи, чушки, тиквички, патладжани, гъби и др. Предлагаме ви изпитана рецепта за зеленчукова мусака със сирене.
Необходими продукти:
1 кг. картофи
2 средни тиквички
1 глава лук
1-2 моркова
1 червена чушка
2 едри пресни домата или от консерва
250 г сирене
200 мл. течна сметана
сух риган
чубрица
черен пипер
сол на вкус
олио
Малка бучка масло
За заливката:
2 яйца
половин ч.ч. кисело мляко
100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на дребни кубчета. Измийте тиквичките и без да ги белите също ги нарежете на малки кубчета, нарежете червената чушка на дребни парченца. Настържете морковите на едро ренде или ги нарежете на дребни кубчета. Обелете доматите и ги нарежете на дребни парчета или ги настържете на едро ренде.
Загрейте олио в тенджера и задушете лука, моркова и чушката, като леко ги посолите. След това добавете картофите и тиквичките, а след малко и нарязаните или настъргани домати. Посолете още малко и поръсете с по 1-2 щипки суха чубрица и сух риган и малка щипка черен пипер. Добавете 1 чаена чаша гореща вода и оставете още няколко минути да къкри на котлона.
Изсипете зеленчуците в тава, поръсете ги с натрошеното сирене и отгоре полейте сметаната. За да се получи добър вкус, трябва да ползвате качествено сирене, за да не се размие и загуби в ястието. Метнете тавата с ястието да се пече в загрята на 180 градуса фурна. След около 30-35 минути картофите омекват и почти остават на мазнина.
Пригответе заливката като смесите млякото и яйцата и накрая добавите настъргания кашкавал и разбъркате. Разпределих заливката върху ястието, сложете на няколко места отгоре парченца масло и върнете в горещата фурна да се допече до апетитна коричка.
Всяка порция се сервира, поръсена с дребно нарязан магданоз, а допълнително може да се сложи и кисело мляко.
Напиши коментар