Крем карамелът е сред любимите домашни десерти у нас. Освен класически крем с карамелен вкус, към основните продукти, които са прясно мляко и яйца, могат да се добавят различни други съставки като кроасанчета или плодове например. Можете да разнообразите рецептите си, като включите банан, който придава уникален вкус и аромат. За подслаждане, освен захар, могат да се добавят фурми, които придават леко екзотична нотка на десерта.
Количеството захар е ориентировъчно, а вие можете да я намалите или увеличите според вкуса си. В сместа за крема може дори да не слагате, защото бананите и фурмите ще я подсладят достатъчно. Задължително е обаче да карамелизирате известно количество захар, защото все пак името на десерта е крем карамел.
Необходими продукти:
5 яйца
2 добре узрели банана
600 мл. прясно мляко
4-5 фурми
3-4 с. л. захар за карамелизиране
3 с. л. захар за крема - кафява или бяла
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Нагласете си предварително купичките или чашките за крем карамел и ги подредете в тавичка. Обикновено от посоченото количество продукти излизат 5-6 купички или чашки в зависимост от обема им.
В съд с незалепващо покритие на бавен огън карамелизирайте 3-4 супени лъжици бяла или кафява захар, след което я разпределете на дъното на всички купички или чаши.
Разбийте яйцата с 3 супени лъжици захар в дълбока купа. Обелете бананите, нарежете ги на парченца и ги добавете към яйцата. Прибавете към сместа и фурмите, на които предварително сте махнали костилките и сте ги нарязали на дребни парченца. Сложете и ванилията.
Пасирайте, като постепенно добавете леко затопленото прясно мляко. Разбийте докато се получи хомогенна смес. Ако желаете, може да прецедите сместа през цедка, но може да я оставите и така.
Разпределете сместа в съдинките за печене. Налейте студена вода във тавичката и сложете в студена фурна. Кремът се пече в умерено силна фурна. Както при класическия крем карамел не е препоръчително да се допуска завиране на водата в тавичката. Ако се налага, намалете градусите на фурната. Пече се до готовност, като отгоре се получават кафеникави петънца.
Кремът се оставя се изстине и се слага в хладилника да стегне. Сервира се добре охладен, като може да го обърнете в десертна чинийка. Гарнирайте с парченца пресен банан.
Напиши коментар