Малинова шарлота

малинова шарлота

Друго подходящо за сезона предложение е да си приготвите малинова шарлота, която е лек летен сладкиш. Шарлотата е класически десерт, подобен на торта, който обикновено се приготвя от бишкоти и някакъв плодов пълнеж или крем. Има няколко варианта, но един от най-разпространените е с бишкоти Savoiardi и е напълнен с гладък плодов мус. Понякога за пълнежа се използва и шоколадов крем. Малиновата шарлота е много вкусен и едновременно с това ефектен на вид сладкиш, в което ще се убедите сами, ако я приготвите.

Необходими продукти:

250 г бишкоти Savoiardi

750 г малини

20 г желатин

100 мл. минерална вода

7-8 с. л. захар

1 ч. л. ванилова есенция

300 г отцедено кисело мляко

400 мл. течна сметана

 

Начин на приготвяне:

За приготвянето на шарлотата подберете узрели и здрави пресни малини. Много ефектно се получава, ако смесите малини и къпини, но сладкишът може да бъде направен и само с къпини.

За сладкиша най-често се използват бишкоти Savoiardi, но може да го направите и с друг вид бишкоти.

Наредете бишкотите на дъното на тортена форма с падащ ринг и по стените вертикално. Може да намажете предварително стените и дъното на формата с масло и да поръсите със захар.

Накиснете желатина в 5-6 с.л. вода и изчакайте да набъбне. Затоплете минералната вода и прибавете захарта. Разтворете желатина в сиропа.

Пасирайте 500 г малини и прецедете пюрето, за да отстраните семките. Добавете сиропа към малиновото пюре. Изсипете в купата кисело мляко и добавете ванилията. Разбъркайте добре и оставете настрани. Когато сместа започне да се желира, добавете разбитата сметана и разбъркайте. Изсипете крема в тортената форма, в която вече сте подредили бишкотите и го загладете.

Декорирайте шарлотата отгоре с останалите пресни малини и я сложете в хладилника, докато стане време за сервиране. По желание може да поръсите отгоре малко пудра захар.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори