Настърган кашкавал и сирене на фурна

кашкавал и сирене на фурна

Настърган кашкавал и сирене на фурна

 

Все още ни е трудно да решим дали този настърган кашкавал и сирене на фурна е за обяд/вечеря или пък за късна закуска. Все пак по всички домашни правила това си е доста скромно, но все пак основно ястие. Може би единственият разумен начин да сложим край на тази вътрешна битка е, като оставим условната гарнитура да бъде арбитър.

Ако поднесете с настъргания кашкавал на фурна салата или туршия, той преспокойно може да мине за основно ястие. Ако обаче на масата сложите няколко препечени филийки и чай/кафе/айрян или друга сутрешна напитка, значи е закуска.

Независимо по кое време от деня възнамерявате да си го приготвите, кашкавалът на фурна е бърза и лесна рецепта. Прави се с продукти, които се намират във всеки хладилник. Необходими са ви само парче кашкавал, малко прясно мляко, яйца, брашно и това е. Чудесна рецепта за начинаещи кулинари или за ценители на ароматния кашкавал на фурна. Добър апетит!

 

Необходими продукти:

200 г кашкавал

 200 г сирене

4 бр. яйца

2 ч.ч. прясно мляко

 6 с.л. брашно

75 г олио или масло

черен пипер на вкус

галета за поръсване

Начин на приготвяне:

 

Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Сиренето също се настъргва или се намачква с вилица.

В дълбока купа се разбиват яйцата, може да го направите с вилица и да не ползвате миксер. Добавя се прясното мляко и олиото или разтопеното масло и се разбърква. Можете да замените прясното мляко с кисело, в което предварително сложите половин ч. л. сода бикарбонат. Постепенно се добавя брашното при непрекъснато разбъркване. Сложете и млян черен пипер на вкус. Към тази смес прибавете кашкавала и сиренето и разбъркайте добре.

 Изсипете в намаслена и поръсена с брашно или галета тавичка, за предпочитане правоъгълна. Отгоре поръсете с галета.

Печете кашкавала и сиренето в предварително загрята фурна на 180 градуса. Не режете веднага готовата запеканка на парчета, изчакайте малко, за да се оформят по-добре порциите. Сервирайте със зелена салата или с други пресни зеленчуци.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори