Пилешка кавърма

Актуално ястие през всички сезони

пилешка кавърма

 

Ястията с пилешко са подходящи за домашната трапеца през януари. Празниците продължават с няколко именни дни, така че още не е време да се отказваме от месните специалитети, но пък вече сме преяли с капама и пържоли по Коледа и Нова година. Пилешкото месо е актуално през всички сезони, а и е еднакво подходящо за деца и възрастни хора. Кавърмата може да нахрани вкусно цялото семейство през уикенда, но също така с нея можете да се представите и пред скъпи гости.

 

 Необходими продукти:

 

800 г пилешки гърди

2 червени чушки

2 зелени чушки

4-5 гъби

2-3 домата

1 глава лук

5-6 супени лъжици олио

1 чаена лъжичка мащерка

1 чаена лъжичка червен пипер

Черен пипер

Сол

1 дафинов лист

1 чаша пилешки бульон

 

 

 

Начин на приготвяне:

 

Взема се основно бяло пилешко месо, но може да се ползва и месо от бутчета. Месо се измива, подсушава се и се нарязва на кубчета. Лукът се нарязва на полумесци или кубчета и се слага в загрято олио в дълбок тиган, задушава се за около 3-4 минути. Прибавя се нарязаното пилешко месо. Разбърква се и се слагат нарязаните гъби, а ако са дребни се слагат цели. Посолява се и се задушава за 5-6 минути под капак. Прибавят се настърганите домати (или домати от консерва), нарязаните чушки, червен пипер и 1 чаша пилешки бульон или вода. След като заври, котлонът се намалява и ястието се оставя да къкри около половин час. Пробва се пилешкото дали е омекнало, слага се дафиновият лист и се задушава още няколко минути. Ако накрая ви се стори, че ястието е воднисто, може да го сгъстите като добавите 1 равна супена лъжица брашно, размито със студена вода. Оставя се да покъкри още няколко минути и се сваля от котлона.

Сервира се с гарнитура картофено пюре. Поръсва се със ситно нарязания магданоз. Атрактивно е също да се сервира в тънък омлет.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори