Бобът е сред най-често използваните продукти в българската национална кухня, но напоследък конкуренция започва да му прави нахутът.
Той е с високо съдържание на протеини и минерали и затова е полезно включването му в домашното меню. Нахутът е засищащ, въпреки че не съдържа много калории. Той е основна храна в страни като Индия и Мексико, а у нас го свързваме основно с рецепти от Близкия Изток. Преди нахутът беше познат у нас основно като леблебия.
При приготвянето на нахута не трябва да забравяте, че трябва да го накиснете поне за една нощ, преди да го варите. По-бързо и лесно е, ако си купите готова консерва с нахут.
Нахутът може да се приготвя като постно ястие или да се комбинира с месо. От него се правят здравословни салати, апетитни супи и вкусни основни ястия. В някои от тях може да се комбинира със зрял боб. Днес ви предлагаме да пробвате рецептата за Манастирска чорба с боб и нахут. За да приготвите супата по-бързо, можете да използвате готови консерви варен боб и варен нахут.
Необходими продукти:
1 буркан варен боб
1 буркан варен нахут
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
1 стрък целина
2 скилидки чесън
4-5 гъби по желание
1/2 к.ч. олио
1 ч. ч. домати от консерва
2,5 л. вода
чубрица
джоджен
1 ч. л. червен пипер
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите, чушката и целината се нарязват на дребно. По желание можете да добавите и няколко нарязани гъби.
Загрейте олиото в дълбока тенджера и задушете за кратко лукът, морковът и чушката. Ако ползвате и гъби също ги сложете заедно с лука и моркова. Изсипете в тенджерата консервите боб и нахут заедно с течността. Долейте гореща вода според количеството на продуктите за супата. След като заври сложете нарязаната целина. Опитайте дали бобът и нахутът са добре сварени или имат нужда от още малко топлинна обработка. Когато са напълно омекнали, се добавят доматите, счуканият чесън, чубрицата и джодженът. Овкусява се със сол и след 10-15 минути варене се отстранява за малко от огъня.
Сложете на котлона малко тиганче и направете запръжка, като загреете 2 супени лъжици олио и в тях запържите съвсем за кратко 1 пълна чаена лъжичка червен пипер. Изсипете запръжката в тенджерата и я върнете на котлона. Оставете да къкри на съвсем слабо няколко минути. Като изключите котлона, може да поръсите в тенджерата и пресен магданоз.
Напиши коментар