Сирни Заговезни: Защо се запалва конопеният конец след хамкането с халва?

Сирни Заговезни: Защо се запалва конопеният конец след хамкането с халва?

На 17 март отбелязваме празника Сирни заговезни, който винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват Великденските пости. Сирни заговезни се смятат за празник на всеобщото опрощение. Затова се наричат още Прощална неделя или Прошка.

 На Сирни заговезни Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си. Традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви други млечни продукти, баница със сирене и праз лук или кисело зеле, но без месо. Можете да си приготвите паниран кашкавал или сирене в гювече. За десерт е добре да се даде мляко с ориз или млечна баница. Задължително се яде халва.

Един от най-обичаните ритуали – обичаят "амкане" или "хамкане" се прави след вечеря. За да се изпълни ритуалът, е необходимо да се свари яйце или да се използва бяла халва, завързани на червен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето или халвата се насочи към него. Който захапе яйцето или халвата, той ще е най-здрав. После запалват конеца и по това как гори гадаят за бъдещата реколта. Гадае се за това дали ще раждат домашните животни, дали младите ще се задомят и ще имат челяд. Пепелта от изгорелия конец се запазва за цяр през годината.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. На мегдана се извива последното преди постите буйно смесено хоро, за да растат буйни и високи посевите.

Много популярен бил и обичаят  хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелвал с направен от самия него лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Тя събирала стрелите, а семейството й стояло будно до късно, за да гаси пламъците, ако се наложи. Която мома съберяла най-много стрели в двора си, се смятала за най-харесвана и най-лична.
 
Краят на обредната вечеря се отбелязва с гърмежи на пушки на двора, като по този начин се възвестява началото на Великденските пости. Вярва се също, че гърмежите ще осигурят агнене на овцете и роене на пчелите.

 

 

 

 

 

Панирани топени сиренца с боровинково сладко

 

Необходими продукти:

2 кутии топено сирене
 1/2 ч.ч. брашно
 1/2 ч.ч. галета
 2 яйца
 1-2 щипки сол
 Олио за пържене
 Сладко от боровинки за гарниране

Начин на приготвяне:                                           

Първо отстранете фолиото на сиренцата. В две плоски чинии сложете брашното и галетата. Разбийте в дълбока чиния яйцата със солта. Пригответе си и малка купичка със студена вода. Потапяйте всяко сиренце първо във водата и веднага след това в брашното. След това много добре го потопете в яйцата и накрая оваляйте от всички страни в галетата. Слагайте подготвените сиренца в чиния. Когато всички са готови, прибрете чинията в хладилната камера за около 20 минути.

В тиган с незалепващо покритие налейте половин пръст олио. Загрейте го на умерена температура. В напълно загрятата мазнина слагайте сиренцата и ги пържете за около 3-4 минути на страна или до апетитен загар. Готовите подреждайте в чиния, покрита с домакинска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Сервирайте панираните сиренца топли, а отделно сложете в купичка сладко от боровинки, което много им отива.

 

Печен кашкавал със сирене

 

 

Необходими продукти:

 

300 г кашкавал

100 г сирене

4 яйца

250 г кисело мляко

120 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

масло

олио

чубрица по желание

 

Начин на приготвяне:

 

Настъргвате кашкавала на едно ренде, а сиренето натрошавате.

Сиренето и кашкавалът се смесват и разбъркват. Към тях добавете брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте отново много добре.

Яйцата и млякото разбийте в отделен съд. Добавете ги към кашкавала и брашното. По желание сложете подправки – чубрица, пушен червен пипер или други по желание. Разбъркайте всичко много добре.

В тавичка сложете хартия за печене, а върху нея размажете малко олио и краве масло. Изсипете сместа в тавичката и печете около 25-30 минути в умерена фурна на 180 градуса, докато отгоре се получи приятен загар.

 

 

Панирани яйца

 

Необходими продукти:

10  яйца

3 с. л. брашно

300 г галета

сол

черен пипер

олио за пържене

Начин на приготвяне:

9 от яйцата се сваряват и се обелват. Последното яйце се разбива добре, защото ще послужи за панирането. Ако яйцата са малки, може да се наложи да ползвате две яйца за панировката..

Твърдо сварените яйца се овалват първо в брашното, след това се потапят в разбитото яйце и накрая в галетата, към която са прибавени сол и черен пипер.

Пържат се от всички страни в сгорещено олио. Към тях е подходящо да сервирате зелена салата.

 

Вегетариански гювечета със зеленчуци и сирене

 

Необходими продукти:

 

4 яйца

2 малки тиквички

2-3 стръка пресен лук

1 стрък пресен лук

150 г сирене

30-40 г кашкавал

Черен пипер

Мащерка

Пресен магданоз

Сол

Зеленчуков бульон

Олио

 

Начин на приготвяне:

Измийте зеленчуците - обелете тиквичките, после ги нарежете на ленти, а след това на кубчета. Чесъна и пресния лук нарежете на ситно.

Запържете лука и чесъна за кратко и ги запържете в тиган с мазнина. Добавете тиквичките и ги поръсете с малко сол и черен пипер. Не пресолявайте, защото ще добавите и сирене. Сипете зеленчуков бульон и задушете ястието до омекване на тиквичките. Поръсете със зелените подправки и махнете тигана от котлона.

Разбийте яйцата заедно с натрошеното сирене и ги смесете със зеленчуковата смес. Разпределете ги в две керамични гювечета. Отгоре наредете парчета кашкавал и ги печете за около 25 минути на 180 градуса. Накрая отворете гювечетата и ги печете до приятен загар.

 

 

 

Паниран кашкавал с конфлейкс на фурна

 

Необходими продукти:

 

1 ч. ч. корнфлейкс

400 г кашкавал

2 с. л. брашно

2 яйца

30 г краве масло

Начин на приготвяне:

Нарежете кашкавала на правоъгълни или квадратни парчета.

Разбийте яйцата в дълбока чиния. В друга чиния сипете брашно, а в купичка натрошете корнфлейкса, но не прекалено на дребно.

Оваляйте парчетата кашкавал първо в брашно, след това в яйцата. Накрая го потопете и в корнфлейкса. Подредете панирания кашкавал в тава за печене, предварително намазнена. За по-практично можете да покриете дъното с хартия за печене. Върху всяко парче сложете парченце краве масло.

Сложете тавичката в загрята на 200 градуса фурна и го изпечете до готовност. Извадете го веднага от фурната, за да не се разтече.

Така панираният кашкавал може да бъде изпържен в загрято олио в тиган. И в двата случая кашкавалът става много хрупкав и вкусен.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори