Свежите зелени нюанси, с които се събужда природата през пролетта се прехвърлят и на нашата трапеца. И това е естествено, защото сезонът предлага много свежи продукти – спанак, лопуш, зелен лук и чесън и други.
Сред най-използваните в пролетната кухня са спанакът и копривата. Те се считат за един от най-полезните зеленчуци, защото са богати на витамини, желязо и други минерални вещества. Освен това те са нискокалорични и са полезни за хора на диета, защото подпомагат борбата с наднорменото тегло. В 100 грама спанак например се съдържат само 23 калории. По време на пости от спанак и коприва могат да се приготвят много вкусни традиционни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви интересна резепта за спаначник.
Необходими продукти:
1 пакет готови кори за баница
4-5 яйца
1 к. ч. кисело мляко
150 г сирене
2-3 стръка джоджен или 1 с. л. сух
Пресен магданоз
4-5 стръка зелен лук или 1 глава кромид
сол
олио
Начин на приготвяне:
Спанакът се измива добре и се нарязва на ивици.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава в 4-5 супени лъжици предварително загрято олио. След това се добавя спанакът. Добавят се 2-3 лъжици вода и се задушава за около 15 минути. Сместа се оставя да изстине.
4 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене и се изсипват към изстиналия спанак. Слагат се нарязаните зелени подправки и се посолява, ако има нужда. Всичко се разбърква и се отделят 2 лъжици от сместа за заливката.
В намаслена тава се слагат 2 кори, поръсват се с олио, разстила се от плънката и така се редуват, като се завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати.
Останалото яйце се разбива, добавя се отделената плънка, сипва се малко вода, 3-4 супени лъжици олио и се залива баницата. Пече се в загрята фурна на умерена температура до зачервяване.
Сервирайте спаначника с кисело мляко.
Напиши коментар