Спаначник

спаначник

Свежите зелени нюанси, с които се събужда природата през пролетта се прехвърлят и на нашата трапеца. И това е естествено, защото сезонът предлага много свежи продукти – спанак, лопуш, зелен лук и чесън и други.

Сред най-използваните в пролетната кухня са спанакът и копривата. Те се считат за един от най-полезните зеленчуци, защото са богати на витамини, желязо и други минерални вещества. Освен това те са нискокалорични и са полезни за хора на диета, защото подпомагат борбата с наднорменото тегло. В 100 грама спанак например се съдържат само 23 калории. По време на пости от спанак и коприва могат да се приготвят много вкусни традиционни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви интересна резепта за спаначник.

 

Необходими продукти:

1 пакет готови кори за баница

4-5 яйца

1 к. ч. кисело мляко

150 г сирене

2-3 стръка джоджен или 1 с. л. сух

Пресен магданоз

4-5 стръка зелен лук или 1 глава кромид

сол

олио

 

Начин на приготвяне:

 

Спанакът се измива добре и се нарязва на ивици.

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в 4-5 супени лъжици предварително загрято олио. След това се добавя спанакът. Добавят се 2-3 лъжици вода и се задушава за около 15 минути. Сместа се оставя да изстине.

4 от яйцата се разбиват и се смесват с киселото мляко и натрошеното сирене и се изсипват към изстиналия спанак. Слагат се нарязаните зелени подправки и се посолява, ако има нужда. Всичко се разбърква и се отделят 2 лъжици от сместа за заливката. 

В намаслена тава се слагат 2 кори, поръсват се с олио, разстила се от плънката и така се редуват, като се завършва с кори. Нарязва се на едри квадрати.

Останалото яйце се разбива, добавя се отделената плънка, сипва се малко вода, 3-4 супени лъжици олио и се залива баницата. Пече се в загрята фурна на умерена температура до зачервяване. 

Сервирайте спаначника с кисело мляко.

0 Коментара

Напиши коментар

Затвори